tram studie 1In de TRAM-studie zullen de uitkomsten van de behandeling van milde en stabiele heupdysplasie met behulp van actieve controle worden vergeleken met de behandeling met een spreidbroekje. We lichten graag toe hoe deze studie zich verhoudt tot de huidige richtlijn.

De ontwikkeling van de TRAM-studie is eind 2017 begonnen en heeft in 2019 geleid tot een vooraanvraag voor subsidie. Bij dit ontwikkeltraject is voor de standaardbehandeling uitgegaan van de behandeling die op dat moment het meest werd gebruikt: een spreidbroekje voor alle vormen van heupdysplasie.

In januari 2021 is de richtlijn voor de behandeling van dysplastische heupontwikkeling bij kinderen tot 1 jaar gepubliceerd1. In deze richtlijn wordt als standaardbehandeling geadviseerd om kinderen met stabiele heupdysplasie (Graf type 2a, 2b, 2c) eerst actief te controleren. Zij krijgen dus niet direct een spreidbroekje, maar worden actief gecontroleerd met lichamelijk onderzoek en echo. Dit advies is gebaseerd op eerder onderzoek van Pollet et al. (2020)2.

tram studie 2De richtlijn is een afspraak van de Nederlandse kinderorthopeden. Deze richtlijn is niet alleen gebaseerd op bewijs in de literatuur, maar ook op onderlinge afspraken op basis van de praktijkervaringen van deze artsen. Doordat de ontwikkeling van de TRAM-studie en de richtlijn tegelijkertijd heeft plaatsgevonden, is het wat onduidelijk wat de ‘standaardbehandeling’ is. Binnen de TRAM-studie is dit de behandeling met een spreidbroekje en binnen de richtlijn de behandeling met actieve controle.

In de praktijk betekent dit momenteel (mei 2022) dat de behandeling in Nederland niet overal hetzelfde zal zijn. Dit zal gedurende de looptijd van de studie zo blijven.

De onderzoekers zijn zich ervan bewust dat dit vragen kan opleveren en doen er alles aan om die te beantwoorden. Heb je hier vragen over? Neem dan contact op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Dit artikel is geschreven door Frederike Mulder namens de TRAM-studie onderzoeksgroep en Renske Pereboom namens de Vereniging Afwijkende Heupontwikkeling.

Meer informatie over de TRAM-studie lees je in het artikel TRAM-studie: wie, wat, waar?

Bronnen:
1 Nederlandse Orthopaedische Vereniging. Richtlijn DDH (dysplastische heupontwikkeling) bij kinderen onder één jaar.
2 Pollet, V., et al., Abduction treatment in stable hip dysplasia does not alter the acetabular growth: results of a randomized clinical trial. Sci Rep, 2020. 10(1): p. 9647.