vragenAls je net een diagnose hebt gekregen, een behandeling moet ondergaan of toenemende klachten hebt, is de kans groot dat je informatie gaat zoeken over je aandoening. Maar hoe weet je dat je de juiste informatie vindt, en vind je die op het goede moment?

Uit onderzoek van het Nivel, een publieke kennisorganisatie die onderzoek doet naar de gezondheidszorg, blijkt er veel informatie te vinden over behandelingen en zorgaanbieders. Hierdoor kunnen mensen zelf passende zorg kiezen. Zij hebben behoefte aan deze informatie, maar vinden de beschikbare informatie vaak niet. Daardoor kan het gebeuren dat men niet altijd de juiste informatie heeft op het juiste moment in het zorgproces en die kan gebruiken.

Mensen zoeken vaker informatie over behandelingen dan over zorgaanbieders zoals artsen of therapeuten. De onderzoekers merken op dat in de praktijk mensen keuzes lang niet altijd bewust maken, of dat de opgezochte informatie hiervoor niet wordt gebruikt. Een verklaring hiervoor kan zijn dat mensen familie of vrienden volgen in hun zorgkeuze, of juist de arts.

Voor zorgverleners is het lastig om de juiste informatie op een algemene plek aan te biedenx vanwege de grote verschillen tussen patiënten en hun situaties.
Er is een grote groep mensen die moeite heeft met het vinden, begrijpen en toepassen van informatie. Het is daarom belangrijk om informatie geschikt te maken voor deze mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden.

Wat kun je met deze kennis?

Wist je dat je voor informatie over behandelingen terecht kunt op onze website?

Zoek je informatie over waar jij het beste terecht kunt voor je behandeling? Als lid van de VAH kun je gebruik maken van informatie op maat.

Lees je iets op onze website of in Heupge(w)richt wat je niet begrijpt? Laat het ons weten! Dan kunnen we er samen naar kijken, uitleg geven en de informatie waar nodig verbeteren.

Wijs je behandelaar op de informatie van de VAH, als hij/zij er zelf niet over begonnen is. Zo help je de patiënt na je hopelijk aan meer informatie. Onze folder kan gratis worden besteld om uit te delen. 

Dit artikel is geschreven door Merel van Veen en verscheen eerder in Heupge(w)richt 99.