De Vereniging Afwijkende Heupontwikkeling (VAH) is grotendeels afhankelijk van vrijwilligers, onder andere voor het bestuur. De administratieve werkzaamheden worden sinds 2010 gedaan door het Facilitair Bureau Patiëntenorganisaties Nederland (FBPN). Ook hebben we sinds een aantal jaren een betaalde vormgever en webmaster

Daarnaast is al sinds de oprichting van de vereniging een aantal artsen lid van onze Medische Adviesraad (MAR). Zij helpen ons bij het beantwoorden van medische vragen en bij het up-to-date houden van onze kennis. Ook zijn we aangesloten bij koepelorganisaties.

Bestuur

Voorzitter/penningmeester - Tom Nederveen

Tom NederveenSinds april 2012 ben ik voorzitter en penning­meester van onze vereniging. Graag wil ik mij aan u voorstellen en de motivatie geven waarom ik dit doe. Mijn naam is Tom Nederveen, ik ben gehuwd en heb vijf kinderen en veertien kleinkinderen. Ik ben geboren op 2 juni 1948 te Rotterdam en thans woonachtig in Ermelo. Vanaf mei 2014 geniet ik van mijn gepensioneerde status.

De laatste negen jaren van mijn arbeidzame leven was ik wethouder in de gemeente Ermelo met onder andere de portefeuille financiën. Dat komt mij dus als penningmeester goed van pas. Graag wil ik mijn bestuurlijke ervaring inzetten voor de Vereniging Afwijkende Heupontwikkeling. Van deze vereniging word je in het algemeen niet zomaar lid. De meeste leden zijn er op een of andere manier bij betrokken geraakt door een kind met een heupdysplasie. Maar ook ouderen met een bepaalde heupafwijking zijn lid.
Zo speelde dat in ons gezin ook bij onze jongste dochter, geboren in 1989. Ook haar dochtertje (2013) en haar zoontje (2015) hebben dezelfde heupafwijking. Dit stimuleert mij temeer om deze bestuursfuncties te vervullen.

Secretaris - Renske Pereboom

Renske PereboomIk ben Renske Pereboom, geboren in 1983 en woon in Heerhugowaard. In 2006 moest ik door gezondheidsproblemen stoppen met mijn studie 'management, economie en recht' en belandde ik in de Wajong. In die tijd was ik onder andere forummoderator voor de VAH.

In 2013 ben ik algemeen bestuurslid geworden en in 2014 heb ik de functie van secretaris op me genomen. Naast de taken die daarbij horen, beantwoord ik zowel on- als offline vragen van leden en houd ik de website bij. Af en toe schrijf ik voor Heupge(w)richt over de onderwerpen waar ik mee bezig ben. Ook was ik betrokken bij de ontwikkeling van de richtlijn over de screening op heupdysplasie door de Jeugdgezondheidszorg (JGZ) en de ontwikkeling van een richtlijn voor de behandeling van dysplastische heupontwikkeling bij kinderen tot 1 jaar.

Ik vind het belangrijk dat de VAH iedereen die dat nodig heeft op een persoonlijke manier kan helpen en probeer dat iedere keer weer zo goed mogelijk te doen.

Algemeen bestuurslid - Merel van Veen-Wagensveld

Merel van Veen-WagensveldMijn naam is Merel van Veen-Wagensveld en sinds 2020 ben ik bestuurslid van de VAH. Ik ben van 2015-2018 ook al algemeen bestuurslid geweest. Toen moest ik wegens privé-omstandigheden na een termijn stoppen. Inmiddels is het thuis weer rustiger en kan ik nogmaals bestuurswerk doen.
Ik ben geboren op 11 december 1983 en sinds 2015 getrouwd met Joost. Wij hebben drie kinderen. We wonen in Bennekom en ik werk in Leiden als Adviseur Voeding en Gezondheid bij PIT Actief.

Ik ben sinds 2010 lid van de vereniging. Eerst alleen vanwege mijzelf, maar inmiddels ook vanwege onze oudste zoon. Ikzelf ben geboren met een subluxatie en heupdysplasie, hij heeft heupdysplasie. Bij hem is de behandeling gelukkig zonder problemen verlopen. Ikzelf heb helaas, mede door een infectie in mijn linkerheup op mijn achtste, veel problemen met mijn linkerheup. Juni 2020 heb ik een totale heupprothese gekregen, na verschillende operaties in mijn jeugd. Sindsdien ben ik pijnvrij: wat een verademing.
Naast de zorg voor de kinderen en mijn baan vind ik het belangrijk om mensen ook in mijn vrije tijd te informeren en te helpen. Ik kwam daarom opnieuw bij de VAH uit.

Ik houd me binnen de vereniging bezig met informatie verstrekken binnen de Facebookgroepen, maar ook met teksten schrijven voor de website en voor Heupge(w)richt, het lezen en (mede)beoordelen van wetenschappelijke informatie en andere voorkomende werkzaamheden.
Ik hoor het graag als je iets mist in onze informatie!

Aspirant-bestuurslid - Huib Hezemans

Aspirant-bestuurslid - Nick Pegtol

Aspirant-bestuurslid - Laurette de Haan-Pasman

Aspirant-bestuurslid - Tanya Jacobs

Vaste bureaumedewerker FBPN

Jeanette Rosendal-Prins

Mijn naam is Jeanette Rosendal-Prins. Ik ben 1 mei 2022 gestart als bureaumedewerker bij FBPN. Ik heb veel ervaring met officemanagement, financiële- en administratieve werkzaamheden binnen dienstverlenende organisaties. Ik ga aan de slag als vaste bureaumedewerker voor de VAH.

Mijn werkzaamheden zullen bestaan uit de ledenadministratie, financiële administratie, telefoonbeantwoording, e-mailbeantwoording, notuleren van vergaderingen en bestuursondersteuning. Ik werk vier dagen in de week van maandag tot en met donderdag. Naast mijn werkzaamheden voor de VAH werk ik ook voor andere patiëntenverenigingen die zijn aangesloten bij FBPN.

Ik woon in Nijkerk en ben getrouwd. Ik houd van lezen, wandelen met vriendinnen, rijd motor en doe aan Pilates. Ik heb zin om de VAH te gaan ondersteunen.

CRM-/ communicatiemedewerker FBPN

Irene Buzzoni

Mijn naam is Irene Buzzoni en ik ben 1 mei 2022 gestart als CRM-/ communicatiemedewerker bij FPBN. Ik heb ervaring in verschillende marketing- en communicatiefuncties. Ik ondersteun de verschillende patiëntenverenigingen bij hun communicatiewerkzaamheden.

Ik zal de VAH ondersteunen met de ontwikkeling van Heupge(w)richt, sociale media en de nieuwsbrieven. Daarnaast ga ik de VAH begeleiden met de overstap naar het nieuwe CRM-systeem Xapti. Ik werk 3 dagen in de week op maandag, woensdag en donderdag.

Ik woon in Nijkerk, samen met mijn man en 2 kinderen. Verder houd ik van lezen, de zee en doe ik aan yoga. Ik heb zin om voor de VAH aan de slag te gaan!

Medische Adviesraad (MAR)

  • Drs. J.H.J.M. Bessems: drs. Bessems werkt als orthopedisch chirurg in het Erasmus MC en Sophia Kinderziekenhuis te Rotterdam waar hij zich bezighoudt met kinderorthopedie en kindertraumatologie. Daarnaast is hij bezig met promotie-onderzoek naar vormafwijkingen die voorspellend kunnen zijn voor een afwijkende ontwikkeling van de (kinder)heup, zoals de ziekte van Perthes.
  • Dr. G.T. Ensing: dr. Ensing werkt als orthopedisch chirurg in het WZA in Assen met als belangrijkste aandachtsgebied patiënten (adolescenten en volwassenen) met heupklachten op basis van ontwikkelingsdysplasie (DDH) en retroversie. De meest frequente operatieve ingreep hierbij is de peri-acetabulaire osteostomie (PAO), ook wel Ganz-osteotomie. Andere aandachtsgebieden zijn heupprothesiologie, heupfracturen en ontwikkeling van 3D planning- en operatietechnieken (onder andere in samenwerking met 3D Lab UMCG).
  • Drs. S.P.L. Jansen: drs. Jansen werkt als orthopedisch chirurg bij de Eisenhower Kliniek in Den Haag. Hij is gespecialiseerd in de arthroscopie van de heup. Daarnaast houdt hij zich bezig met algemene orthopedie, sporttraumatologie en bijzondere heuppathologie. Ook doet hij wetenschappelijk onderzoek naar de klinische resultaten van de behandeling van heupimpingement met een heupscopie.
  • Dr. A.K. Mostert: dr. Mostert werkt als orthopedisch chirurg in de Isala Klinieken in Zwolle waar hij zich bezighoudt met kinderorthopedie, prothesiologie, traumatologie en rugchirurgie.
  • Dr. W. Rijnen: dr. Rijnen werkt als orthopedisch chirurg in het Radboud UMC in Nijmegen waar hij zich in het Expertcentrum voor Heupprothesiologie bezighoudt met het plaatsen van heupprotheses bij jonge patiënten, het uitvoeren van complexe revisies van heupprotheses en de behandeling van geïnfecteerde heupprotheses. Daarnaast houdt hij zich bezig met traumatologie.
  • Drs. S. de Vos-Jakobs: drs. De Vos werkt als kinderorthopedisch chirurg in het Erasmus MC en Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam waar zij zich bezighoudt met onder andere heupafwijkingen bij kinderen, van babyleeftijd tot jongvolwassene. Voor haar promotie-onderzoek kijkt ze naar de normale en afwijkende heupontwikkeling van kinderen tot 12 jaar met behulp van gegevens uit het Generation R onderzoek in Rotterdam. Ook is ze betrokken bij onderzoek naar de beste behandeling van baby’s met milde heupdysplasie.
  • Dr. M.A. Witlox: dr. Witlox werkt als orthopedisch chirurg in het Maastricht UMC+ waar zij zich bezighoudt met kinderorthopedie en voet- en enkelorthopedie. Daarnaast is ze bestuurslid van de Werkgroep Kinderorthopaedie van de Nederlandse Orthopaedische Vereniging.

Redactie Heupge(w)richt

Renske Pereboom
Redactieadres: Postbus 1143, 3860BC  Nijkerk
Telefoon: 033-2471464
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Kijk voor meer informatie over ons blad bij Heupge(w)richt.

Website

Deze website is ontwikkeld door de Webcompagnons.
Frits Jongbloets en Joris Lange: bouw en onderhoud van het technisch en inhoudelijk raamwerk.
Annemiek Stoel: vormgeving en inkleuring van dit raamwerk.

De VAH verzorgt zelf de inhoudelijke webredactie.

Huisstijl, logo en publicaties

Ontwerp en opmaak door Daniëlle Schipper van BuroDaan.

Administratieve ondersteuning

Sinds 1 januari 2010 maken we gebruik van de diensten van het Facilitair Bureau Patiëntenorganisaties Nederland (FBPN). Zij verzorgen onder meer de ledenadministratie, de verzending van brochures en de coördinatie rondom de te verhuren producten. Ook zijn zij het eerste aanspreekpunt voor mensen die telefonisch of per e-mail contact opnemen met de VAH.

Overige samenwerking

De VAH zoekt samen met andere organisaties op kleine en grote schaal voortdurend naar manieren om mensen met een afwijkende heupontwikkeling nog beter te ondersteunen.

Voor meer beleidsmatige kwesties op grotere schaal kan de VAH steunen op grotere (koepel)organisaties, zoals Ieder(in). Dit is een samenvoeging van de Chronisch zieken en Gehandicapten Raad (CG-Raad) en het Platform VG. Samen vertegenwoordigen zij meer dan twee miljoen mensen met een beperking of chronische ziekte. Ieder(in) streeft naar een samenleving waarin iedereen tot zijn recht komt.

Ook is de VAH lid van de Patiëntenfederatie Nederland, voorheen de Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF). Deze organisatie zet zich in voor alle mensen die zorg nodig hebben, nu en in de toekomst. Ook geeft de Patiëntenfederatie patiënten een stem in de spreekkamer, in de politiek, bij de zorgverzekeraar en in het nieuws. De Patiëntenfederatie vertegenwoordigt ruim 200 patiëntenorganisaties.

Samenwerken op dit niveau gaat bijvoorbeeld om zaken als de beschikbaarheid van adequaat collectief openbaar vervoer voor mensen met een beperking en de ontwikkelingen binnen het Nederlandse zorgstelsel. Via deze organisaties blijven wij op de hoogte van wat er speelt en kunnen wij inbreng leveren op beleidsterreinen die voor onze doelgroepen van belang zijn.

Daarnaast ontvangt de VAH jaarlijks een subsidie van het Fonds Patiënten- en Gehandicaptenorganisaties (Fonds PGO). Het Fonds PGO is onderdeel van de Rijksoverheid en valt onder het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Vertrouwenspersoon

Ben je lid en/of vrijwilliger van de VAH en is er in je contact met de vereniging iets gebeurd waar je je niet prettig bij voelt? Kun je dat niet bespreken met de betrokkene(n) en/of via de klachtenregeling van de VAH (zie onderaan de pagina)? Dan kun je terecht bij de vertrouwenspersoon van FBPN. Zijn contactgegevens zie je hieronder als je bent ingelogd op de website.

Deze informatie is alleen zichtbaar als je bent ingelogd.
Log in om de gegevens te bekijken.