Sinds de oprichting in 1996 heeft de VAH verschillende boekjes en folders gepubliceerd. Op deze pagina vind je een overzicht van de huidige uitgaven en de bijbehorende bestelinformatie.

Algemene folder Vereniging Afwijkende HeupontwikkelingIn onze algemene folder geven we kort informatie over een aantal heupafwijkingen en -aandoeningen en over de VAH. Ook de links naar de belangrijkste Facebookgroepen staan in deze folder.

Je kunt de algemene folder pdfVereniging Afwijkende Heupontwikkeling ook downloaden.

Wil je een stapeltje folders van de VAH achterlaten in je ziekenhuis of op een andere plek om anderen op het bestaan van de vereniging te wijzen? Met behulp van het bestelformulier kun je gratis een tiental exemplaren bestellen.

De folder is voor het laatst herzien in december 2017.

Handleiding dr. VisserspreidbeugelIn samenwerking met Hans Berkman, gipsverbandmeester in het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht, heeft de Vereniging Afwijkende Heupontwikkeling in 2004 een handleiding gemaakt waarin het aandoen van de dr. Visser-spreidbeugel aan de hand van foto's wordt gedemonstreerd. De handleiding is goedgekeurd door de toenmalige leden van onze Medisch Adviesraad.

Download hier de pdfHandleiding dr. Visserspreidbeugel. De handleiding is alleen als download beschikbaar.

De handleiding is in 2020 geüpdatet om de contactgegevens aan te passen. Ook is het advies met betrekking tot het gebruik van een autostoeltje aangepast. De inhoudelijke informatie is verder niet veranderd.

illustratie jop lara en de superbroek‘Jop, Lara en de superbroek ‘ is een kartonnen kinderboek geschreven door Joyce de Rooij, de moeder van Lara. Op de leeftijd van 3 maanden is bij Lara heupdysplasie vastgesteld. Er komt op zo'n moment veel op je af. Het heeft niet alleen impact op de ouders. Maar ook de omgeving, zoals een broertje, zusje, opa en oma, wordt erdoor geraakt.

In dit boek wordt het verhaal van Lara (van spreidbroek tot en met gipsbroek) verteld door de ogen van grote broer Jop (4 jaar). Hij kan spreidbroek niet goed uitspreken en gebruikt daarom liever het woord superbroek. In zijn ogen is het ook een hele bijzondere broek. Hij heeft er allerlei vragen bij waar hij in de loop van het verhaal antwoord op krijgt.

Het boek bevat herkenbare illustraties en is op een eerlijke manier en op kinderniveau geschreven. Hierdoor kun je als ouders dit onderwerp makkelijk uitleggen op een luchtige toon. Het boek is daarom geschikt voor alle leeftijden. 

Kosten: leden € 17,95 / niet-leden € 19,95.

Je kunt ‘Jop, Lara en de superbroek’ bestellen via het bestelformulier.

Let op: het boek wordt verzonden door Joyce. Om dit mogelijk te maken, sturen we een kopie van het bestelformulier aan haar door. Met het doen van je bestelling ga je hiermee akkoord.

voorkant jop lara en de superbroek

Tessa in het ziekenhuis

Als je peuter of kleuter een heupoperatie moet ondergaan, is het fijn als je hem of haar kunt voorbereiden op de operatie en de gipsbroek die daar (meestal) op volgt. ‘Tessa in het ziekenhuis’ is een voorlichtings- en kleurboekje dat hierbij kan worden gebruikt.

Tessa vertelt in eenvoudige taal over haar operatie en de periode met de gipsbroek die daarop volgde. De illustraties kunnen worden ingekleurd. In het midden staat inhoudelijke informatie voor ouders, die eventueel kan worden verwijderd.

Kosten: leden € 3,50 / niet-leden € 5,00

Je kunt ‘Tessa in het ziekenhuis’ bestellen via het bestelformulier.

Dit boekje is voor het laatst herzien in 2008. De inhoudelijke informatie is hierdoor (deels) verouderd.