Op deze pagina lees je meer informatie over het vervoeren van je kind tijdens de spreid- en/of gipsbehandeling en de wet- en regelgeving op dit gebied.

Ingelogde leden kunnen op deze pagina ook informatie bekijken over:

  • mogelijk geschikte autostoeltjes voor tijdens de spreid- en/of gipsbehandeling (als alternatief voor de Maxi-cosi Opal HD)
  • welke kinderwagens en buggy's geschikt zouden kunnen zijn tijdens de behandeling
  • welke fietsstoeltjes en fietskarren gebruikt kunnen worden tijdens de behandeling
  • korting bij ikdraag.nl
  • algemene motorische ontwikkeling tijdens en na de behandeling (inclusief video)
  • borstvoeding tijdens de behandeling (inclusief video).

Wil je deze informatie ook bekijken? Log in als lid of meld je aan als lid van onze vereniging om alle tips die we hebben verzameld te kunnen bekijken!

Het vervoer van een kind in een spreidmiddel of gipsbroek levert bijna altijd problemen op bij het gebruik van autostoeltjes, terwijl het soms gewoon echt noodzakelijk is om met de auto te gaan.

Sinds april 2014 verhuurt Maxi-cosi de Maxi-cosi Opal HD. Ouders van een kind dat door de behandeling van een heupafwijking niet meer in het gewone autostoeltje past, kunnen de Maxi-cosi Opal HD huren voor de duur van de behandeling. Deze autostoel is speciaal aangepast en goedgekeurd voor het vervoeren van kinderen van nul tot vier jaar die worden behandeld aan een heupafwijking.

Ga in ieder geval nooit een autostoel met de zaag bewerken! Hierdoor kunnen essentiële onderdelen van de stoel onklaar raken, waardoor het niet meer de noodzakelijke bescherming biedt in situaties waarin dat nodig is. Daarnaast kan het betekenen dat je verzekering geen kosten vergoedt als er iets gebeurt nadat je het stoeltje hebt veranderd. Ook de fabrikant zal bij eventuele claims of problemen geen schade vergoeden.

Wet- en regelgeving

Volgens de wet ben je als ouders verplicht je kind te vervoeren in een stoeltje dat een ECE-keurmerk heeft. Alle autostoelen die in Nederland worden verkocht, hebben dit keurmerk dus daar merk je over het algemeen vrij weinig van. Maar op het moment dat je kind in een spreidmiddel zit, past het vaak niet meer in zo'n stoel. Of moet je het op z'n minst opvullen met wat kussens en eventueel de gordels laten verlengen. En daarmee kom je in een grijs gebied waarin het niet helemaal duidelijk is wanneer een stoel wel of niet is goedgekeurd.

De stoelen worden getest zonder dat er kussens worden gebruikt om ze op te vullen en met normale gordellengte. Dat is het gebruik waarvoor ze zijn goedgekeurd. Heel kritisch bezien, is gebruik met kussens of verlengde gordeltjes geen goedgekeurd gebruik meer en mag dit dus eigenlijk niet. Gelukkig is de overheid zich er ook van bewust dat er situaties kunnen zijn waarin het noodzakelijk is om af te wijken van het gebruik van een goedgekeurde autostoel.

Ontheffing

Bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) kun je daarom een ontheffing voor het gebruik van een goedgekeurd kinderbeveiligingssysteem aanvragen. Met deze ontheffing mag je je kind ook in een niet-goedgekeurde autostoel vervoeren, bijvoorbeeld als je de gewone stoel hebt opgevuld met kussens en/of verlengde gordels gebruikt.

Het CBR heeft een brochure over de ontheffing uitgegeven die je op hun website kunt downloaden. Het gaat om de folder 'Ontheffing systeem kinderbeveiliging'. Ook het aanvraagformulier kun je daar vinden. Lees de brochure en het formulier goed door en vergeet niet om de behandelend arts een verklaring te laten schrijven dat je kind een spreidmiddel of gipsbroek nodig heeft. 

Een spreidmiddel en een gipsbroek zijn zonder twijfel een indicatie om deze ontheffing te krijgen, maar zonder de verklaring van de arts wordt de aanvraag per definitie afgewezen. Je kunt de ontheffing van tevoren aanvragen, je hoeft dus niet te wachten tot je kind daadwerkelijk een spreidmiddel of gipsbroek heeft.

Als het CBR je aanvraag en een betaling van € 32,15 (prijspeil 2024) heeft ontvangen, duurt het ongeveer zes weken voor je een beslissing ontvangt. Let op: de ontheffing is pas geldig vanaf het moment dat je de beslissing hebt ontvangen!