Logo VAH

Nieuws

Logo TRAM-studieIn Heupge(w)richt 106 (maart 2024) stond weer een update over de TRAM-studie. Hieronder lees je deze update ook.

Beste lezer,

Sinds onze laatste TRAM-update heeft er een jaarlijks voortgangsgesprek plaatsgevonden met onze subsidieverstrekker ZonMw. Ter voorbereiding op dit gesprek hebben we allerlei informatie verzameld over hoe de screening voor heupdysplasie op dit moment verloopt in Nederland. In deze update lichten we dit graag verder toe, evenals de uitkomst van het gesprek met ZonMw.

Eerst nog even een korte samenvatting van het onderzoek: de TRAM-studie vergelijkt twee behandelingen voor kinderen met stabiele heupdysplasie, namelijk (1) actieve controle en (2) behandeling met een spreidbroekje. Op dit moment is het nog niet duidelijk welke behandeling beter is. In de TRAM-studie worden kinderen door middel van loting ingedeeld voor één van de twee behandelingen.

Het blijkt dat in een aantal deelnemende ziekenhuizen een groot deel van de kinderen die worden onderzocht op heupdysplasie ouder is dan 3 maanden. Dit is de leeftijd waarop deze controle volgens de richtlijn dient plaats te vinden. Hierdoor zijn veel kinderen te oud om deel te nemen aan de TRAM-studie. We hebben daarom per ziekenhuis gekeken hoe we dit lokaal kunnen aanpakken. De komende tijd zullen we deze knelpunten proberen op te lossen. Dit is niet alleen belangrijk voor de TRAM-studie, maar ook voor de tijdige heupdysplasiescreening in Nederland.

Tijdens ons voortgangsgesprek met ZonMw hebben we deze bevindingen met hen besproken. Met deze kennis kunnen we de komende tijd werken aan de tijdige screening van heupdysplasie. Daarmee proberen wij ook het aantal inclusies van de TRAM-studie te verbeteren. Daarnaast zullen we ons TRAM-team gaan versterken door meer ziekenhuizen te laten deelnemen. Oktober a.s. vindt de volgende evaluatie met ZonMw plaats, waarbij we streven naar 220 deelnemende kinderen. Momenteel doen er 52 kinderen mee aan de TRAM-studie.

Kijk voor meer informatie over de TRAM-studie op onze website, volg ontwikkelingen op onze LinkedInpagina, of neem gerust contact op: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Tot de volgende update!

Dit artikel is geschreven door Hilde van Kouswijk en Frederike Mulder.

Eerdere updates en andere artikelen over de TRAM-studie lees je op de pagina Projecten.