Logo VAH

Nieuws

tram studie 1In Heupge(w)richt 102 stond weer een update over de TRAM-studie.

Beste lezer,

Graag geef ik jullie in deze editie een update over de TRAM-studie.

De TRAM-studie vergelijkt twee behandelingen voor kinderen met stabiele heupdysplasie, namelijk (1) actieve controle en (2) behandeling met een spreidbroekje. Op basis van een Nederlands onderzoek en de ervaring van de Nederlandse kinderorthopeden adviseert de huidige richtlijn actieve controle als standaardbehandeling voor kinderen met stabiele heupdysplasie. Maar op dit moment is het nog niet duidelijk welke behandeling beter is.

In de TRAM-studie worden kinderen door middel van loting ingedeeld in één van de twee groepen/behandelingen. In de actieve controle groep dragen kinderen geen spreidbroekje. Deze kan later wel voorgeschreven worden als de heup niet goed normaliseert. In de spreidbroek groep dragen kinderen direct een spreidbroekje.

In beide groepen komen kinderen iedere 6 weken naar de poli voor een echo totdat de heup normaliseert. Wij sturen bij de start en na 3, 12 en 18 maanden online vragenlijsten naar de ouders/verzorgers. Tenslotte komen kinderen op de leeftijd van 1 en 2 jaar terug op de poli voor een röntgenfoto. De metingen van de TRAM-studie komen grotendeels overeen met de standaardzorg in Nederland, de zorg die uw kind ook krijgt als hij/zij niet meedoet aan de TRAM-studie.

In totaal doen er 14 ziekenhuizen mee aan de TRAM-studie. Op dit moment is de TRAM-studie in 8 ziekenhuizen gestart en doen er 7 kinderen mee. De komende tijd zullen wij de TRAM-studie opstarten in nog 6 ziekenhuizen met als doel om met 800 kinderen en ouders/verzorgers onze onderzoeksvraag te beantwoorden; welke behandeling is beter?

Wij zijn enthousiast dat wij met collega’s uit heel Nederland samen aan dit onderzoek kunnen werken. Gezamenlijk willen wij met de resultaten van dit onderzoek de zorg voor kinderen met stabiele heupdysplasie in Nederland verbeteren. Graag wil ik iedereen die betrokken is bij of meedoet aan de TRAM-studie hartelijk bedanken.

Kijk voor meer informatie over de TRAM-studie op onze website of neem gerust contact op: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..