Toen ik in februari voor Heupge(w)richt 91 het artikel over op stap gaan met de rolstoel schreef, hielden we ons vooral bezig met de stormen die op dat moment letterlijk over ons land raasden. Niet wetend in wat voor storm we terecht zouden zijn gekomen tegen de tijd dat dit nummer bij onze leden op de mat plofte.

Daar ging het lekker op stap gaan! Binnen blijven zullen we! Daarom hier wat alternatieve manieren om toch, vanuit huis, op stap te gaan. Met als voordeel: geen enkele zorg over de rolstoeltoegankelijkheid van de bestemming! Deze uitstapjes maak je gewoon vanaf de bank of in je luie stoel! Of, voor een beetje extra beleving, op de loungeset in de tuin of op het balkon.

Struinen door natuurgebieden

natuurgebieden google mapsHet leukste is natuurlijk om naar een natuurgebied toe te gaan, maar Natuurmonumenten heeft in samenwerking met Google negentien natuurgebieden digitaal toegankelijk gemaakt via Google Street View. Door vrijwilligers met een ‘Trekker’, een camera met vijftien lenzen die elke 2 seconden een foto maken, door de gebieden te laten wandelen zijn er 360-gradenbeelden gemaakt en kun je al klikkend onder andere verdwalen in de Kaapse Bossen en struinen door het laagveenmoeras van Nationaal Park Weerribben-Wieden.

Het is misschien even oefenen om vooruit te komen via Street View, maar daarna kun je eindeloos dwalen door de parken. Loop je door het bos? Vergeet dan niet om ook eens omhoog te kijken! En naar beneden, want langs de paden kun je zien wat er op de bodem groeit.

Overigens google maps trekskun je met Google Street View ook buiten Nederland wandelen. De eerste plek waar ze de Trekker gebruikten, was de Grand Canyon in Amerika. Maar ook het Amazonebekken in Brazilië, de Eiffeltoren in Parijs, het Everest basiskamp in Nepal, het Kennedy Space Center van NASA in Florida en nog veel meer andere mooie plekken vind je in Google Maps Reizen / Treks. Je kunt zelfs El Capitan, een 900 meter hoge bergwand in Yosemite National Park in Amerika beklimmen alsof je niets aan je heup mankeert!

Bij de verschillende reizen wordt ook achtergrondinformatie gegeven zodat je een onderwerp niet alleen ziet, maar er ook meer over te weten komt.

Vogels kijkennestkastlive kerkuil

Wil je liever naar dieren kijken? Op Nestkastlive kun je bij verschillende vogels in de nestkast of het nestgebied kijken. Een groep lepelaars die al jongen hebben, een pimpelmeesje dat een nest bouwt, maar ook verschillende uilen (zoals hiernaast een paartje kerkuilen) en valken die zich voorbereiden op of al begonnen zijn met het broedseizoen.

In de shoutbox geven geregistreerde kijkers aan wat ze zien tijdens hun bezoek waardoor je ook een idee krijgt of er enige activiteit is te verwachten. Bij elke camera wordt informatie gegeven over de locatie waar hij hangt en wordt een blog bijgehouden over bijzondere gebeurtenissen (bijvoorbeeld als er een ei is gelegd).

beleef de lente overzichtOok bij Beleef de Lente van de Vogelbescherming zijn verschillende nesten te zien!

Pas op: kijken op deze websites kan verslavend zijn!

Dierentuin

Een uitstapje naar de dierentuin zit er even niet in, maar online is er genoeg te vinden. DierenPark Amersfoort, de locatie voor de Landelijke Contactdag, heeft op YouTube vier livestreams van het olifantenverblijf want daar kan elk moment een olifantje geboren worden! Op hun YouTubekanaal vind je ook nog vele korte filmpjes over het dierenpark.  

burgers zooBurgers’ Zoo heeft geen livestream, maar wel een YouTubekanaal met tientallen korte en lange informatieve filmpjes over allerlei onderwerpen die spelen in de dierentuin.

Ouwehands Dierenpark biedt na inschrijving de mogelijkheid om tussen 10 en 21 uur live mee te kijken bij de panda’s Xing Ya en Wu Wen. Op hun YouTubekanaal hebben ze korte filmpjes staan over gebeurtenissen in het park.

Safaripark Beekse Bergen heeft sinds deze week de Safari School: twee keer per week neemt een ranger van het park je mee om een aantal opdrachten te maken. De werkbladen en antwoorden zijn gratis te downloaden op de website van het park. Behalve de filmpjes van de Safari School staan er op hun YouTubekanaal ook nog allerlei andere filmpjes waarin de rangers vragen beantwoorden.

Ook Diergaarde Blijdorp laat in korte filmpjes op YouTube zien wat er allemaal gebeurt in het park nu bezoekers niet naar binnen mogen.

Wildlands Adventure Zoo Emmen maakt om de dag een Backstage Journaal waarin gebeurtenissen in de dierentuin aan bod komen en vragen van kijkers worden beantwoord.

Museum bezoeken

google arts cultureGoogle Arts & Culture biedt de mogelijkheid om online afbeeldingen en kunstwerken uit musea over de hele wereld te bekijken en virtueel een rondleiding te volgen. Je kunt op deze manier binnenkijken bij maar liefst 1200 musea en andere culturele plekken over de hele wereld! Behalve de kunstwerken zelf wordt er ook veel informatie geboden over de verschillende items, door bijvoorbeeld ook details op een schilderij apart te laten zien en toelichten. 

Zo kun je bij de Nationale Opera & Ballet achter de schermen kijken en bij het Rijksmuseum meerdere exposities zien, 164.511 items doorzoeken en met Google Street View door het museum dwalen zonder dat er andere bezoekers voor je voeten lopen of in de weg staan bij het bekijken van een schilderij. In Nederland zijn 26 locaties op deze manier in meer of mindere mate te bekijken en wereldwijd dus nog veel en veel meer.

En ben je ingelogd met een Google account? Dan kun je ook je eigen museum maken door items, exposities of hele musea te liken (op het hartje klikken). Via je profiel kun je dan al je favorieten bekijken en ook zelf galerijen samenstellen.

Het Parool zette op een rijtje wat musea in de regio Amsterdam (waaronder Nemo en Eye) aanbieden als alternatief voor een echt bezoek. 

Conclusie

Kortom: je hoeft de deur niet uit om toch van alles te kunnen zien en leren de komende tijd. En dat artikel in Heupge(w)richt 91? Als we ons nu goed aan de maatregelen houden dan is dat straks nog prima te gebruiken als we wel weer de deur uit mogen.

Dit overzicht is verre van compleet. Heb je aanvullingen op dit artikel? Laat het ons weten, dan zetten we ze erbij!

Dit artikel is geschreven door Renske Pereboom. Alle afbeeldingen zijn screenshots van de genoemde websites.