In 2013 is de contributie voor leden van de VAH verhoogd naar € 25,- per jaar (€ 27,- voor wie per acceptgiro betaalt). Dit was nodig om nog in aanmerking te kunnen komen voor subsidie, maar zorgde wel voor een verhoogd aantal opzeggingen door leden. ‘Gelukkig’ hoorden we dat dit ook bij andere patiëntenverenigingen gebeurde, waardoor we vol vertrouwen door konden gaan met de activiteiten die op de planning stonden.

Toch blijft het ledenaantal dalen en horen we ook regelmatig dat mensen het lidmaatschap eigenlijk te duur vinden. Met de ontwikkelingen van de afgelopen jaren nog vers in het geheugen en nieuwsberichten waar het woord ‘crisis’ nog steeds regelmatig in wordt genoemd, is dat iets dat we kunnen begrijpen. Maar hoe graag we er ook aan tegemoet zouden willen komen: zonder subsidie kan de VAH niet blijven bestaan en dus kan de contributie niet omlaag.

Gelukkig is het tegenwoordig bij heel veel zorgverzekeringen mogelijk om de kosten van het lidmaatschap vergoed te krijgen vanuit de aanvullende verzekering. Was dit een paar jaar geleden nog onder de voorwaarde dat het eenmalig werd vergoed, inmiddels is een jaarlijkse vergoeding veelvoorkomend. Wel geven de meeste verzekeraars aan dat de patiëntenvereniging lid moet zijn van Ieder(in). De VAH is ook lid van deze organisatie.

Behalve zonder subsidie kan de VAH ook niet zonder leden. Een dalend ledenaantal kan de continuïteit en het voortbestaan van de vereniging in gevaar brengen. We doen er alles aan om dat te voorkomen, maar hopen ook dat we nog lang op jullie steun mogen rekenen! Om het wat gemakkelijker te maken, hebben we alle voordelen van het lidmaatschap op een rijtje gezet. Daar staat ook een link naar de website van Patiëntenfederatie Nederland (voorheen de NPCF), waar je een overzicht vindt van de zorgverzekeringen die vergoeding van het lidmaatschap bevatten. Wellicht maakt dit de keuze om lid worden en te blijven net wat makkelijker.

Dit bericht is geschreven door Renske Pereboom.