Autostoeltje Maxi-Cosi Opal HDIn april 2014 werd de Maxi-Cosi Opal HD geïntroduceerd: een autostoeltje dat zodanig is aangepast dat de meeste kinderen in een spreidbroek of gipsbroek veilig kunnen worden vervoerd en er niet meer hoeft te worden aangerommeld met kussens of handdoeken. Het bestuur van de VAH was zeer te spreken over deze ontwikkeling en heeft besloten de eigen spreidzitstoeltjes alleen nog te verhuren als de stoel van Maxi-Cosi niet past.

In eerste instantie kon het stoeltje gratis worden geleend door mensen die al in het bezit waren van een Maxi-Cosi. Wel betaalden zij een borg van € 250,-. Mensen die geen Maxi-Cosi hadden, betaalden naast de borg € 49,- huur. De verzending van het stoeltje werd door Maxi-Cosi geregeld. Door de populariteit van de service was het soms lastig om iedereen te kunnen helpen dus werd de voorraad uitgebreid.

Maxi-Cosi hecht grote waarde aan de veiligheid van kinderen en besteed daarom veel aandacht aan de ontwikkeling van veilige vervoersmiddelen en de controle van de stoeltjes die terugkomen na een huurperiode. Dit kost echter ook veel geld, terwijl de inkomsten uit de verhuur dit niet compenseren. Om hier iets meer evenwicht in aan te brengen, is besloten om vanaf nu iedereen die het stoeltje wil gebruiken naast de borg ook huur te laten betalen. De borg blijft € 250,- en moet vooraf worden betaald. Daarnaast vraagt men € 10,- huur per maand; dit wordt aan het eind van de huurperiode verrekend met de terug te storten borg. (Mensen die al een stoeltje in gebruik hadden voor deze verandering vallen nog onder de oude regeling.)

Als bestuur van de VAH kunnen we ons voorstellen dat het niet leuk is om te horen dat de voorwaarden voor het huren van dit stoeltje op deze manier zijn aangepast. Wat ons betreft is het echter van groot belang dat deze service blijft bestaan zodat kinderen tijdens hun spreidbehandeling veilig kunnen worden vervoerd. We zijn dan ook van mening dat € 10,- per maand een zeer redelijk bedrag is om die veiligheid te garanderen en vinden het daarom een zeer goed te verdedigen stap van Maxi-Cosi. Ter vergelijking: het huren van onze spreidzitautostoeltjes kost € 10,- per week en omdat ze niet zijn goedgekeurd volgens de Nederlandse normen is ook een ontheffing van het CBR nodig.

We hopen dat dankzij de Maxi-Cosi Happy Hips Service nog heel veel kinderen veilig van A naar B kunnen worden gereden en zijn blij dat Maxi-Cosi hierin heeft willen investeren.