In Heupge(w)richt 95 schreven we al over het spinnenweb voor Positieve gezondheid. Het Institute for Positive Health heeft ook een hulpmiddel voor kinderen tussen 8-16 jaar ontwikkeld. Kinderen kunnen hiermee laten zien wat zij zelf belangrijk vinden als het gaat om hun gezondheid. Zorgverleners, maar ook leerkrachten en ouders vinden het soms lastig om hier een gesprek over te voeren met een kind.

spinnenweb kindtool mijn positieve gezondheidDaarom is in 2018 dit hulpmiddel speciaal voor kinderen ontwikkeld. Het is ontwikkeld door onderzoekers van verschillende ziekenhuizen, ouders, de KinderAdviesRaad van het WKZ en Kind&Ziekenhuis. De onderzoekers hebben 66 kinderen geïnterviewd om duidelijk te krijgen hoe zij tegen gezondheid aankijken. Aan de hand van die gesprekken hebben de zes vlakken van het spinnenweb hun naam gekregen: Mijn lichaam, Mijn gevoelens en gedachten, Nu en later, Lekker in je vel zitten, Meedoen en Dagelijks leven.

Naast het spinnenweb, dat ingevuld kan worden op papier of online, is er ook een dobbelsteen ontwikkeld. De dobbelsteen kan een goede gespreksstarter zijn, niet alleen bij een behandelaar of op school, maar ook thuis. Welke van de zes vlakken van het spinnenweb heb je gegooid, hoe gaat het daarmee en wat vind je daarbij belangrijk?

Onderzoek naar de kindtool

De kindtool wordt onder andere gebruikt in het Wilhelmina Kinderziekenhuis. In dat ziekenhuis is nu, nadat de tool vijf jaar is gebruikt, onderzocht wat kinderen en zorgverleners ervan vinden. In dit onderzoek hadden vrijwel alle kinderen en zorgverleners een (zeer) positieve ervaring gehad met de Kindtool. Het geeft de kinderen structuur en houvast in de spreekkamer en maakt het gesprek diepgaander. Ook hebben de zorgverleners de indruk dat de kinderen meer regie hebben tijdens het gesprek.

Voor jongeren (16-25 jaar) en volwassenen zijn er ook spinnenwebben met de zes vlakken met voor elke groep eigen onderwerpen. Van het spinnenweb voor volwassenen is eind 2021 een nieuwe versie gelanceerd, waarin nieuwe onderwerpen zijn meegenomen. Je vindt deze spinnenwebben op de website van het Institute for Positive Health.

Meer lezen

Wil je meer lezen over de kindtool of wil je hem zelf invullen? Dat kan via de website van het Institute for Positive Health. De dobbelsteen kun je zelf maken met deze download.
Meer over het onderzoek naar implementatie van de Kindtool Positieve Gezondheid in ziekenhuiszorg lees je in de kennisbank van het Institute for Positive Health.

Dit artikel is geschreven door Merel van Veen-Wagensveld en eerder verschenen in Heupge(w)richt 103.