hulpmiddelenwijzerAllemaal hebben we weleens een hulpmiddel gebruikt of nodig gehad. Maar welke hulpmiddelen zijn er allemaal? Hoe kun je ze gebruiken? Zijn er ook tips die handig zijn, bij of naast het gebruik van het hulpmiddel?

Vilans Hulpmiddelwijzer ontwikkeld en aangevuld

De Hulpmiddelenwijzer is ontwikkeld door Vilans en biedt betrouwbare informatie voor burgers, mantelzorgers en zorgprofessionals. Je vindt er oplossingen om dagelijkse activiteiten te kunnen blijven doen. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft opdracht gegeven deze wijzer te ontwikkelen. Je kunt de website zelf gebruiken, maar je kunt ook je huisarts of ergotherapeut erop wijzen.

Hulpmiddelen en praktische adviezen

Onlangs is de hulpmiddelenwijzer uitgebreid met kennis die mensen helpt bij het uitvoeren van dagelijkse taken en activiteiten. Ergotherapeuten, verenigd in ErgHandig, hebben handelingen als mogelijke oplossingen, en kennis hoe een hulpmiddel goed toe te passen, toegevoegd. Dit betekent dat er niet alleen staat hoe je makkelijker in de auto kunt draaien met een draaischijf, maar dat je ook praktische tips over hoe je makkelijker in en uit de auto kunt stappen zonder speciale hulpmiddelen die je op de website vindt. Denk hierbij dan aan meer ruimte in de instap creëren door de stoel tijdelijk naar achteren te schuiven, maar je kunt bijvoorbeeld ook gebruik maken van een plastic zak om op te zitten en daardoor makkelijker te draaien.

De website is opgedeeld in “Hulpmiddelen bij uw activiteiten” en “Hulpmiddelen bij uw situatie”. Per hulpmiddel vind je wat het is en waarvoor je het kunt gebruiken. Ook lees je hoe het zit met vergoedingen en welke uitvoeringen er zijn. Voor sommige hulpmiddelen bieden ze praktische keuzehulpen aan. Je vindt er 600 hulpmiddelen! Deze zijn natuurlijk niet allemaal gerelateerd aan heupafwijkingen, maar het is de moeite waard om eens rond te kijken op de website.

Bezoek de website van de Hulpmiddelenwijzer voor meer informatie.

Dit artikel is geschreven door Merel van Veen-Wagensveld en eerder verschenen in Heupge(w)richt 106.