Logo TRAM-studieIn Heupge(w)richt 105 (december 2023) stond weer een nieuwe update over de TRAM-studie. Hieronder lees je deze update ook.

Beste lezer,

Na onze laatste TRAM-update in Heupge(w)richt 104 heeft er een belangrijke wijziging plaatsgevonden en zijn er weer nieuwe ziekenhuizen gestart. Wij brengen jullie hiervan graag op de hoogte.

Een korte samenvatting van het onderzoek: de TRAM-studie vergelijkt twee behandelingen voor kinderen met stabiele heupdysplasie, namelijk (1) actieve controle en (2) behandeling met een spreidbroekje. Op dit moment is het nog niet duidelijk welke behandeling beter is. In de TRAM-studie worden kinderen door middel van loting ingedeeld voor één van de twee behandelingen.

De nieuwe wijzigingen en ziekenhuizen:

  1. Tot nu toe konden kinderen van 10 tot en met 16 weken oud deelnemen aan de TRAM-studie. Omdat een groot aantal kinderen op het moment van de diagnose met stabiele heupdysplasie ouder was dan 16 weken is de leeftijdscategorie uitgebreid naar 10 tot en met 20 weken oud.
  2. Sinds de laatste update zijn er weer twee nieuwe ziekenhuizen gestart met de TRAM-studie, namelijk het Medisch Spectrum Twente (Enschede) en het Universitair Medisch Centrum Groningen (Groningen). Dit betekent dat er nu twaalf ziekenhuizen meedoen aan de TRAM-studie. Wij hopen in de komende tijd nog meer ziekenhuizen te verwelkomen. Op dit moment doen er 42 kinderen mee aan de TRAM-studie.

Kijk voor meer informatie over de TRAM-studie op onze website, volg ontwikkelingen op onze LinkedIn pagina, of neem gerust contact op: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Tot de volgende update!

Dit artikel is geschreven door Hilde van Kouswijk.

Eerdere updates en andere artikelen over de TRAM-studie lees je op de pagina Projecten.