tram studie 1In Heupge(w)richt 104 stond weer een update over de TRAM-studie.

Beste lezer,

In Heupge(w)richt 102 (december) hebben wij je voor het laatst verteld over de voortgang van de TRAM-studie. Nu, een half jaar later, zijn er een aantal ontwikkelingen die wij graag met je willen delen.

Waar gaat de TRAM-studie ook alweer over? De TRAM-studie vergelijkt twee behandelingen voor kinderen met stabiele heupdysplasie, namelijk (1) actieve controle en (2) behandeling met een spreidbroekje. Op dit moment is het nog niet duidelijk welke behandeling beter is. In de TRAM-studie worden kinderen door middel van loting ingedeeld in één van de twee groepen/behandelingen. In de actieve controle groep dragen kinderen geen spreidbroekje. Deze kan later wel voorgeschreven worden als dat nodig is. In de spreidbroekgroep dragen kinderen direct een spreidbroekje.

In totaal zullen er veertien ziekenhuizen meedoen aan de TRAM-studie. Sinds de laatste update zijn er twee nieuwe ziekenhuizen gestart en zijn er 27 deelnemers bijgekomen, waardoor er nu 34 kinderen deelnemen aan de TRAM-studie, verdeeld over tien ziekenhuizen. De komende maanden zullen wij de TRAM-studie opstarten in nog vier ziekenhuizen met als doel om met 800 kinderen en ouders/verzorgers onze onderzoeksvraag te beantwoorden: welke behandeling is beter?

Het wetenschappelijke artikel waarin het protocol van de TRAM-studie wordt beschreven is eind april gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift BMC Pediatrics.

We zijn erg blij met eenieders inzet, zowel van collega’s uit het hele land als van de deelnemende kinderen en hun ouders/verzorgers. De resultaten van dit onderzoek zullen bijdragen aan het verbeteren van de zorg voor kinderen met stabiele heupdysplasie in Nederland. We willen daarom iedereen die betrokken is bij of meedoet aan de TRAM-studie hartelijk bedanken.

Kijk voor meer informatie over de TRAM-studie op onze website, volg ontwikkelingen op onze LinkedIn-pagina, of neem gerust contact op: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..