Cover Maartensmagazine 2023-1In Heupge(w)richt 105 besteedden we aandacht aan een artikel uit 'M Maartensmagazine thuis' over onderzoek naar een eeuwenoud medicijn tegen jicht als behandeling bij artrose.

Colchicine is een plantenextract dat al eeuwen gebruikt wordt tegen jicht. Het remt namelijk de ontsteking. In een onderzoek van een hoogleraar cardiologie van het RadboudUMC bleek dat het middel ook de kans op een hartinfarct, dotterbehandeling, bypass of beroerte met 30% verminderde. Bij dit onderzoek zijn 5000 mensen bekeken.

Een van de reumatologen van de Maartenskliniek was benieuwd of dit middel ook de ontsteking bij artrose kon remmen. Ze hebben bij dezelfde groep mensen gekeken hoeveel van hen een nieuwe knie of heup hadden gekregen.

Uit dit onderzoek bleek dat in de groep met mensen die colchicine hadden gekregen, ook 30% minder mensen een nieuwe heup of knie hadden gekregen! Dit was in vergelijking met een vergelijkbare groep mensen die géén colchicine hadden gekregen.

Colchicine bij artrose?

Ook al zijn deze resultaten veelbelovend, het middel kan nog niet worden voorgeschreven bij mensen met artrose. Dit komt omdat het onderzoek gericht was op mensen met hart- en vaatziekten. In 2024 start daarom een studie speciaal gericht op mensen met artrose. Deze studie zal drie tot vier jaar duren.

Meer informatie over dit onderzoek lees je op de website van de Sint Maartenskliniek.

Dit artikel is geschreven door Merel van Veen-Wagensveld en is eerder verschenen in Heupge(w)richt 105.