Tom NederveenTom Nederveen: “Het mooie werk, de fijne contacten en de voldoening ga ik missen. Toch wordt het na 12 jaar tijd om op te stappen.”

Het gaat goed met de vereniging. Het aantal leden groeit en de Facebookgroepen rijzen de pan uit. Zorgprofessionals en onderzoekers weten ons steeds vaker te vinden. Zo werkten we mee aan twee richtlijnen over dysplastische heupontwikkeling: de richtlijn voor consultatiebureaus én de behandelrichtlijn. Ook zijn we financieel gezond, en goed georganiseerd. Dat willen we graag behouden, toch? Dat lukt alleen met nieuwe vrijwilligers. Vooral ook omdat Tom straks stopt.

Onze mooie Vereniging Afwijkende Heupontwikkeling (VAH) startte met 52 leden. Nu zijn dat er meer dan 730. “Toen ik voorzitter werd, hadden we zo’n 400 leden. Dat aantal is nu bijna verdubbeld”, vertelt Tom Nederveen. “Dank aan de vrijwilligers daarvoor. Ook de Facebookgroepen doen het goed. Zo heeft de groep ‘heupdysplasie bij jonge kinderen’ 2.359 leden, van wie 1.641 de afgelopen vier weken actief waren. De groep voor ‘tieners en volwassenen met heupdysplasie’ heeft 1.185 leden, van wie 862 de afgelopen weken actief waren.”

Tom is goed in cijfers, dat is duidelijk. Toen er geen nieuwe penningmeester te vinden was, nam hij die functie er als voorzitter bij. “Ik heb een financiële achtergrond en vind cijfers leuk. Bovendien besteden we de administratie uit aan ondersteuningsorganisatie FBPN. Dus heel veel werk heb ik daar niet aan. Bij die organisatie kunnen we meer uitvoerende taken kwijt, maar er blijft genoeg interessant werk over, waarvoor we eigenlijk te krap bemenst zijn.”

’t Ken net

“Want ik was gisteren bij de notaris om onze statuten te beoordelen, vanwege de nieuwe wet rond bestuurlijke aansprakelijkheid. Uit dat gesprek bleek dat drie bestuursleden het wettelijk minimum is voor een vereniging. Wij hebben er nu vier, met Renske als secretaris, Mandy en Merel als algemene bestuursleden, en ikzelf. Dat is praktisch al krap, maar wettelijk dus ook. Als één van ons stopt, voldoen we nog maar net aan het minimum.”

En dat gaat gebeuren. Want na 12 jaar met hart en ziel inzet voor de vereniging stopt Tom ermee. “Ik doe dit vrijwilligerswerk met heel veel plezier, maar nog een periode van 4 jaar wordt te veel. Dat zou ook niet goed zijn voor de vereniging. Ik ga dan richting de 80.”

Renske voorzitter

Als Tom zijn functies neerlegt, wordt Renske voorzitter. Maar zij neemt de rol van penningmeester niet over. “Daarom zoeken we in ieder geval een penningmeester en secretaris. Daarnaast hebben we per direct behoefte aan algemene bestuursleden, een redacteur voor Heupge(w)richt en een beheerder voor Facebook.”

We willen doorgaan

Komen die vrijwilligers er niet, dan stopt de vereniging straks. Als dat gebeurt, raken we kwijt wat we in al die jaren hebben opgebouwd. “Denk aan de voorlichting aan patiënten en ouders, de kennis in de website, het onderlinge ledencontact, uitwisseling van ervaringskennis, de Facebookgroepen, de contacten met de Medische Adviesraad, orthopeden, de belangenbehartiging voor goede zorg en onze inbreng bij onderzoek. Dat zou zo zonde zijn”, verzucht Tom. “Want we voorzien echt in een behoefte voor mensen en ouders van kinderen met heupklachten.”

Vrijwilligers gezocht

Zover laten we het natuurlijk niet komen. Je bent of kent vast iemand die zich wil inzetten voor mensen en ouders van kinderen met een heupaandoening. Bij voorkeur iemand die zelf of als ouder, broer, zus, vriend of vriendin begrijpt wat de aandoeningen inhouden.

Die inzet vraagt tijd, maar je krijgt er ook veel voor terug. Zoals maatschappelijke voldoening, interessante en leerzame bezigheden, waardevolle en leuke contacten binnen en buiten de vereniging, medische kennis uit de eerste hand, opleidingsmogelijkheden bij PGOsupport, gezellige en gemotiveerde medevrijwilligers.

Heerlijk om te doen

Toms kleinkinderen Anouk en Ivan na hun laatste controle. Ze zijn allebei als baby behandeld in verband met heupluxatie. Nu is alles in orde.Waarom zou je vrijwilliger worden bij de VAH? Als iemand dat weet, is het Tom. “Wij hebben een dochter met heupproblemen. Eerst werd mijn vrouw daarom lid van de vereniging. Daarna stapte ik in het bestuur. Voor onze dochter, voor onszelf en nu ook voor onze kleinkinderen die dezelfde aandoening hebben. Als ik die kinderen zo bezig zie, en weet dat ze de behandelingen goed doorstaan hebben, dan motiveert mij dat dagelijks om dit werk te doen. Bovendien vind ik het leuk om te doen. Ik had al bestuurlijke ervaring en houd van cijfers. Een keer per kwartaal hebben we bestuursvergadering, dat vind ik heerlijk. In de coronatijd heb ik dat enorm gemist. Online vergaderen is handig, maar niet zo leuk.”

Foto: Toms kleinkinderen Anouk en Ivan na hun laatste controle. Ze zijn allebei als baby behandeld in verband met heupluxatie. Nu is alles in orde.

Contacten, ontplooiing en maatschappelijke bijdrage

“Ook de contacten die je opdoet en de resultaten die je bereikt, dat geeft zoveel voldoening. De behandelrichtlijn voor dysplastische heupontwikkeling waar we aan meewerkten, is wel een mijlpaal. De dames hebben zich daar enorm voor ingezet. En dat we in de wetenschappelijke wereld bekend zijn en betrokken worden bij onderzoek. Dan komt er een vraag van een onderzoeker en mogen wij onze kennis leveren. Hoe mooi is dat? Is toch prachtig om aan mee te werken? Als we dan een goede redacteur hebben voor ons blad Heupge(w)richt, kan die daar mooi over schrijven. Om de achterban te informeren. De Facebookbeheerder kan ermee aan de slag in de groepen. Geweldig toch? We zijn echt een levendige vereniging, waarin je veel kunt doen, veel contacten opdoet en veel leert, terwijl je een maatschappelijke bijdrage levert.”

We doen het samen

“We zijn bovendien een hecht en gezellig team. We helpen elkaar, zorgen samen dat zaken voor elkaar komen. Nieuwe vrijwilligers werken we goed in en begeleiden we vanzelfsprekend. Ook staat er een bescheiden vrijwilligersvergoeding tegenover en kun je kosteloos allerlei cursussen volgen bij PGOsupport. Maak je reiskosten, dan krijg je die natuurlijk vergoed.”

Help de VAH aan vrijwilligers

Ben je of ken je iemand die graag zorgt dat de VAH blijft voortbestaan? We zoeken dringend nieuwe vrijwilligers, zoals: een redacteur voor dit mooie blad, Facebookbeheerders, algemene bestuursleden, en een penningmeester en secretaris, ter vervanging van Tom en Renske.

Kijk voor meer informatie op onze vacaturepagina. Ben je geïnteresseerd, weet je iemand of wil je meer weten? Stuur een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Dit artikel is geschreven door Ger Dreijer en eerder gepubliceerd in Heupge(w)richt 103.