Logo VAH

Nieuws

Traditiegetrouw starten we het nieuwe jaar met goede voornemens. goede voornemens 1Veel mensen gebruiken het nieuwe jaar om gezonde gewoontes te starten. Stoppen met roken, afvallen, meer sporten, minder snoepen, meer tijd voor familie en vrienden, minder stressen, meer sparen, en ga zo nog maar even door.

Het nieuwe jaar biedt vaak een gevoel van vernieuwing en motivatie om dingen anders aan te pakken. Goede voornemens kunnen inspirerend zijn, maar soms ook lastig om vol te houden. Uit onderzoek blijkt namelijk dat 88% van de goede voornemens gedurende het jaar sneuvelt. (NRC 12 december 2023)

Hier zijn enkele tips en ideeën om je te helpen je doelen voor het nieuwe jaar te bereiken.

Maak je goede voornemens concreet
Goede voornemens zoals ‘afvallen’, ‘gezonder eten’ of ‘meer tijd voor familie en vrienden’ zijn erg vaag. Door ze heel specifiek te maken zijn ze makkelijker meetbaar, en dus makkelijker vol te houden. Bij afvallen kun je denken aan ‘einde van het jaar wil ik 10 kg kwijt zijn’. Bij gezonder eten kun je denken aan ‘elke dag twee stuks fruit eten’, of ‘één keer in de week een bakje chips of stuk taart in plaats van elke dag’. Meer bewegen kun je specifiek maken door te zeggen ’twee keer in de week sporten’. Meer tijd voor familie en vrienden kun je bijvoorbeeld concreet maken door afspraken met je ouders, broers of zussen en je vriendenkring op vaste dagen alvast in je agenda te zetten.

Niet te veel in één keer
We snappen dat je enthousiast bent, maar te veel willen in één keer houd je op de lange termijn niet vol. Begin bijvoorbeeld met drie concrete voornemens waar je je op focust, in plaats van tien tegelijk. Je kunt er ook voor kiezen om elke maand op één goed voornemen te focussen.

Maak een plan
Als je je voornemens concreet hebt gemaakt, is het tijd voor een strijdplan. Op eigen houtje afvallen kan, maar is erg moeilijk vol te houden. Het helpt je om je in te schrijven bij een (online) programma waarin je bijvoorbeeld wekelijks contact hebt met anderen om je voortgang te volgen. Wil je meer sporten? Schrijf je in bij een sportklasje, zodat je een stok achter de deur hebt om er elke week naartoe te gaan.

Ga niet meteen volle bak
Ga niet meteen van helemaal niet sporten naar vijf keer sporten in de week. De verandering is te groot en het zal je eerder opbreken. Start met één keer en bouw het op. Zo is het makkelijker vol te houden. Als je gezonder wil eten, begin dan met kleine veranderingen in je eetpatroon, bijvoorbeeld het focussen op de hoeveelheid eiwitten in je voeding. Mooi meegenomen: die geven je meteen langer een verzadigd gevoel, waardoor je minder neiging hebt om te gaan snaaien.

Beloon jezelf
Vier je successen, hoe klein ze ook zijn! Het bijhouden van je vooruitgang helpt om gemotiveerd te blijven. Hou bijvoorbeeld een habit tracker bij waarin je je nieuwe gewoonte kunt afvinken. Noteer je successen of gebruik een app om deze bij te houden. Beloon jezelf met iets leuks als je een mijlpaal bereikt hebt, bijvoorbeeld een filmavondje, massage of nieuw kledingstuk.

Wees niet te streng voor jezelf
Iedereen heeft wel eens een terugval of dagen dat het niet wil lukken. Wees niet te streng voor jezelf, geef jezelf de ruimte om opnieuw te beginnen. Elke dag is er weer één om een nieuwe start te maken. Laat één misstap niet alles verpesten – het belangrijkste is dat je weer opstaat en verdergaat.

Deel je voornemens
Door je doelen met een vriend(in) of familielid te delen, kun je extra motivatie krijgen. Zij kunnen vragen naar de voortgang en jij kunt je successen delen. Of andersom: ze kunnen je steunen en aanmoedigen als het eventjes niet meer lukt.

Of je nu kleine of grote veranderingen wilt aanbrengen: het draait allemaal om doorzettingsvermogen en het creëren van een routine. En bedenk ook: ieder moment van het jaar is een goed moment om een gezondere routine in je leven te introduceren! Daar heb je 1 januari niet voor nodig.

We wensen je een mooi 2025!