Vereniging Afwijkende Heupontwikkeling, heupdysplasie, heupluxatie, kinderen, volwassenen

Home Contact Facebookgroepen Aanmelden voor de VAH-nieuwsbrief Voor de leden

allesoverheupafwijkingenblauwhulpenondersteuninggrijsoverdevereniginggroen

kopoverdeverenigingkopoverdevereniging

Toelichting programma lcd

7 augustus 2017

Wellicht is het je opgevallen toen je de uitnodiging kreeg: de Landelijke Contactdag (LCD) heeft dit jaar alleen een programma voor (jong)volwassenen met heupdysplasie. Hieronder leggen we uit waarom we daarvoor hebben gekozen.

Toen de VAH werd opgericht, was de doelgroep 'ouders van jonge kinderen met een aangeboren heupafwijking'. Op de jaarlijkse LCD kwamen honderden ouders om ervaringen uit te wisselen en zich te laten informeren door artsen en lotgenoten. Na een aantal jaar bleek er ook bij volwassenen die zelf een afwijking hadden behoefte te zijn aan ondersteuning door een patiëntenvereniging. De doelgroep werd uitgebreid en op de LCD werd onderscheid gemaakt tussen 'groep 1' (de ouders) en 'groep 2' (volwassen patiënten).

Met de komst van het internet is de manier waarop mensen hun informatie vergaren veranderd. Social media als onze Facebookgroepen bieden daarnaast uitgebreide mogelijkheden om ervaringen te delen. De laatste jaren zagen we vooral bij 'groep 1' dat er nog nauwelijks aanmeldingen kwamen voor de LCD. In 2015 leidde dit er zelfs toe dat we het programma voor deze groep annuleerden. In een bijeenkomst met een groepje ouders hebben we toen geprobeerd te achterhalen waar dit aan lag en hoe we er verandering in konden brengen. Met een aantal wijzigingen besloten we het in 2016 nog een keer te proberen, maar het minimumaantal aanmeldingen werd ternauwernood gehaald en helaas bleken er op de dag zelf nog een aantal afmeldingen te zijn.

Hoewel we het voor degenen die wel behoefte hebben aan zo'n dag heel vervelend vinden, hebben we daarom besloten om dit jaar geen programma voor 'groep 1' samen te stellen. Als bestuur zijn we van mening dat we niet zomaar aan een drukbezette arts kunnen vragen om een deel van de vrije zaterdag op te offeren voor een groep van 5 tot 10 aanwezigen.

Uiteraard horen we het graag als er wel animo is voor een bijeenkomst en staan we altijd open voor suggesties over onderwerpen. Regionale bijeenkomsten zijn bijvoorbeeld best een optie, maar de leden van de VAH wonen door het hele land en niet iedereen heeft er behoefte aan, dus is het voor ons lastig in te schatten waar een bijdrage van ons wenselijk is.

Heb je hier ideeën over? Laat het ons dan weten via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en wellicht kunnen we in 2018 ook weer iets voor andere groepen organiseren.

Contact | Colofon 
Copyright © 2013-2019 Vereniging Afwijkende Heupontwikkeling. Alle rechten voorbehouden.