Vereniging Afwijkende Heupontwikkeling, heupdysplasie, heupluxatie, kinderen, volwassenen

Home Contact Facebookgroepen Aanmelden voor de VAH-nieuwsbrief Voor de leden

allesoverheupafwijkingenblauw hulpenondersteuninggrijs overdevereniginggrijs

babysenkleutersblauw tienersenvolwassenenblauw

Toekomst

Wanneer door de operatie weer een goede overdekking van de heupkop is verkregen, is het risico van vroegtijdige slijtage weggenomen en is de kans groot dat de pijn is verminderd. Hoogstwaarschijnlijk kun je je gewone leven weer oppakken. Garanties zijn echter niet beschikbaar en daarom is het beter om bij school- en/of beroepskeuze rekening te houden met het vermijden van situaties waarin sprake is van langdurig staan of lopen en ander zwaar lichamelijk werk. Luister naar je lichaam, dat is de beste graadmeter. Ook is het van belang om je spieren sterk te houden zodat deze je heup kunnen ondersteunen. Daarnaast is het verstandig om je gewicht in de gaten te houden en te voorkomen dat je (veel) overgewicht krijgt.

Het kan echter ook zo zijn dat er na de operatie nog sprake is van een restdysplasie die nog klachten kan veroorzaken, bijvoorbeeld omdat de afwijking zo ernstig was dat deze niet volledig is te corrigeren met een operatie. Ook de operaties zelf kunnen klachten of complicaties veroorzaken, zoals bijvoorbeeld krachtverlies of zenuwbeschadiging. In dat geval zul je onder regelmatige controle blijven. Een langdurig revalidatieproces vergt enorm veel doorzettingsvermogen en het kan moeilijk zijn om er, ondanks je beperkingen, toch een sociaal leven op na te houden. Toch is dat laatste heel belangrijk.

Ingrijpende operaties kunnen ook psychologische gevolgen hebben en soms moet je erg wennen aan de veranderingen in je lichaam als gevolg van een operatie. Contact met andere patiënten kan hierbij dan heel prettig zijn. Zij weten als geen ander hoe dat voelt. Op ons forum en op de bijeenkomsten die we organiseren, is alle ruimte om ervaringen te delen of een oproep te doen.

Contact | Colofon 
Copyright © 2013-2019 Vereniging Afwijkende Heupontwikkeling. Alle rechten voorbehouden.