Vereniging Afwijkende Heupontwikkeling, heupdysplasie, heupluxatie, kinderen, volwassenen

Home Contact Facebookgroepen Aanmelden voor de VAH-nieuwsbrief Voor de leden

allesoverheupafwijkingenblauw hulpenondersteuninggrijs overdevereniginggrijs

babysenkleutersblauw tienersenvolwassenenblauw

Chronische pijn

Wanneer je langere tijd na een (operatieve) behandeling nog steeds pijn hebt en/of mank loopt en je arts daarvoor geen afdoende verklaring of oplossing kan geven, kan het zinvol zijn om ook een andere arts naar zijn mening te vragen. Dit is geen uiting van wantrouwen en je kunt dit gewoon met je arts bespreken. Ook wanneer je na de ingreep na verloop van tijd toch weer klachten krijgt, is het goed om weer eens een afspraak te maken. Misschien heb je een bepaalde manier van bewegen ontwikkeld (om je heup te ontzien) die nu klachten op een andere plek in je lichaam veroorzaakt, bijvoorbeeld in de knie of de rug. In dat geval is het goed om eens met je huisarts te praten over een verwijzing naar een revalidatiearts.

Pijn is een heel persoonlijke ervaring en soms wordt wel gekscherend gezegd dat de pijn 'tussen je oren zit'. Hoewel daar wel een kern van waarheid in zit, omdat de pijn uiteindelijk in de hersenen wordt geregistreerd, lost zo'n opmerking natuurlijk niets op. Als de oorzaak van de resterende (pijn)klachten niet wordt gevonden, is dat vaak heel moeilijk te verwerken. Bovendien worden chronische pijnklachten sterk beïnvloed door negatieve emoties, zoals onzekerheid, angst en stress. Maar chronische pijn los je niet op door even 'verplicht opgewekt' te zijn. Wat wel helpt, is proberen te zorgen dat je, zo nodig met specifieke pijnmedicatie 'beter in je vel' komt te zitten. Kortom: positieve ervaringen opdoen die ervoor kunnen zorgen dat je beter tegen je pijnprobleem bestand bent.

Bij chronische pijn is het verleidelijk om veel rust te nemen. Dat is echter geen goed idee. Rust geeft namelijk slechts tijdelijk verlichting, want het oude pijnniveau komt weer terug, terwijl je lichamelijke conditie door de rust achteruit gaat. Daarom is het bij chronische pijn (maar natuurlijk ook in andere situaties) van belang om te blijven bewegen. Kies een vorm van lichaamsbeweging die bij je past en waar je plezier in hebt, dat maakt het ook op de langere termijn makkelijker vol te houden. Angst om te bewegen (en om daardoor pijn te krijgen) is helemaal niet raar en kan worden overwonnen. Zoek daarvoor deskundige hulp en probeer stapje voor stapje de hoeveelheid beweging op te voeren. Vermijd te grote inspanningen, die zorgen namelijk voor een terugslag.

Bewegen kan op deze manier niet alleen een gezonder lichaam opleveren, maar ook plezier en sociale contacten, want ook met een lichamelijke beperking kun je sporten. Door het hele land organiseren zo'n 750 sportverenigingen die zijn aangesloten bij Gehandicaptensport Nederland op allerlei niveaus sportactiviteiten voor mensen met een (lichamelijke) beperking. Kijk voor meer informatie over sporten met een handicap op de website van Gehandicaptensport Nederland.

Een boek dat in veel revalidatiecentra wordt gebruikt om mensen stap voor stap met chronische pijn te leren leven, is het boek 'De pijn de baas' van dr. Frits Winter. Dit boek legt een aantal dingen uit over pijn en belastbaarheid en geeft handvatten om je leven zo in te delen dat het makkelijker wordt om met de pijn en beperkingen om te gaan.

Contact | Colofon 
Copyright © 2013-2019 Vereniging Afwijkende Heupontwikkeling. Alle rechten voorbehouden.