Vereniging Afwijkende Heupontwikkeling, heupdysplasie, heupluxatie, kinderen, volwassenen

Home Contact Facebookgroepen Aanmelden voor de VAH-nieuwsbrief Voor de leden

allesoverheupafwijkingenblauw hulpenondersteuninggrijs overdevereniginggrijs

babysenkleutersblauw tienersenvolwassenenblauw

Op pad met de auto

autostoel4Het vervoer van een kind in een spreidmiddel levert bijna altijd problemen op bij het gebruik van autostoeltjes, terwijl het soms gewoon echt noodzakelijk is om met de auto te gaan.

In april 2014 heeft Maxi-Cosi de Hip Safety Service geïntroduceerd. Ouders van een kindje dat door de behandeling van een heupafwijking niet meer in het gewone autostoeltje past, kunnen een aangepast en goedgekeurd stoeltje huren voor de duur van de behandeling. Het stoeltje, de Maxi-Cosi Opal HD, kan worden gehuurd voor € 10,- per maand. Daarnaast betaal je aan het begin van de huurperiode een borg van € 250,-. Nadat het stoeltje weer is ontvangen door Maxi-Cosi wordt het uitgebreid gecontroleerd op eventuele beschadigingen en wordt de borg, verminderd met de huur, teruggestort. Alle informatie over deze service en hoe je een stoeltje kunt aanvragen, vind je op de website van Maxi-Cosi.

Omdat er met dit stoeltje een veilig alternatief is voor het vervoer van kinderen tijdens de spreidbehandeling heeft het bestuur van de VAH besloten om de eigen spreidzitautostoeltjes alleen nog te verhuren aan mensen voor wie het stoeltje van Maxi-Cosi geen oplossing is door de houding waarin het kindje in het speidmiddel zit. Informatie over het huren van het spreidzitautostoeltje van de VAH is op te vragen bij het verenigingsbureau door een Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of te bellen naar 033 247 14 64. Klik hier voor het volledige bestuursstandpunt over dit autostoeltje.

Naast bovenstaande mogelijkheden lukt het soms ook om een gewoon autostoeltje te gebruiken, al dan niet met behulp van een handdoek of kussentje. In de loop der jaren hebben onze leden ons laten weten welke stoeltjes zij gebruikten. Op het ledendeel van deze website vind je daar een overzicht van. Ga in ieder geval nooit een stoeltje met de zaag bewerken. Hierdoor kunnen essentiële onderdelen van het stoeltje onklaar raken, waardoor het niet meer de noodzakelijke bescherming biedt in situaties waarin dat nodig is. Daarnaast kan het betekenen dat je verzekering geen kosten vergoedt als er iets gebeurt nadat je het stoeltje hebt veranderd. Ook de fabrikant zal bij eventuele claims of problemen geen schade vergoeden.

Wet- en regelgeving
Volgens de wet ben je als ouders verplicht je kind te vervoeren in een stoeltje dat een ECE-keurmerk heeft. Alle stoeltjes die in Nederland worden verkocht, hebben dit keurmerk dus daar merk je over het algemeen vrij weinig van. Maar op het moment dat je kind in een spreidmiddel zit, past het vaak niet meer in zo'n stoeltje. Of moet je het op z'n minst opvullen met wat kussens en eventueel de gordels laten verlengen. En daarmee kom je in een grijs gebied waarin het niet helemaal duidelijk is wanneer een stoeltje wel of niet is goedgekeurd.

De stoeltjes worden getest zonder dat er kussens worden gebruikt om het op te vullen en met normale gordellengte. Dat is het gebruik waarvoor ze zijn goedgekeurd. Heel kritisch bezien is gebruik met kussens of verlengde gordeltjes geen goedgekeurd gebruik meer en mag dit dus eigenlijk niet. Gelukkig is de overheid zich er ook van bewust dat er situaties kunnen zijn waarin het noodzakelijk is om af te wijken van het gebruik van een goedgekeurd stoeltje.

Bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) kun je daarom een ontheffing voor het gebruik van een goedgekeurd kinderbeveiligingssysteem aanvragen. Met deze ontheffing mag je je kind ook in een niet-goedgekeurd autostoeltje vervoeren. Dat kan zijn het gewone stoeltje opgevuld met kussens en/of verlengde gordeltjes, maar bijvoorbeeld ook in de speciale spreidzitautostoeltjes die de VAH verhuurt. Deze zijn speciaal ontwikkeld om kinderen met een spreidmiddel of gipsbroek zo veilig mogelijk te vervoeren zonder dat er bijvoorbeeld in de zijkant van het stoeltje gezaagd moet worden. Ze hebben echter geen ECE-keurmerk en dus zul je bij het gebruik van deze stoeltjes altijd een ontheffing moeten aanvragen.

Het CBR heeft een brochure over de ontheffing uitgegeven die je hier kunt downloaden. Het gaat om de folder 'Ontheffing systeem kinderbeveiliging'. Ook het aanvraagformulier kun je daar vinden. Lees de brochure en het formulier goed door en vergeet niet om de behandelend arts een verklaring te laten schrijven dat je kind een spreidmiddel of gipsbroek nodig heeft. Een spreidmiddel en een gipsbroek zijn zonder twijfel een indicatie om deze ontheffing te krijgen, maar zonder deze verklaring wordt de aanvraag per definitie afgewezen.

Als het CBR je aanvraag en een betaling van € 26,20 (prijspeil 2019) heeft ontvangen, duurt het ongeveer zes weken voor je een beslissing ontvangt. Let op: de ontheffing is pas geldig vanaf het moment dat je de beslissing hebt ontvangen!

Contact | Colofon 
Copyright © 2013-2019 Vereniging Afwijkende Heupontwikkeling. Alle rechten voorbehouden.