Vereniging Afwijkende Heupontwikkeling, heupdysplasie, heupluxatie, kinderen, volwassenen

Home Contact Facebookgroepen Aanmelden voor de VAH-nieuwsbrief Voor de leden

allesoverheupafwijkingenblauw hulpenondersteuninggrijs overdevereniginggrijs

babysenkleutersblauw tienersenvolwassenenblauw

Fietsen en wandelen

Voor het vervoeren van je kindje in een spreidmiddel bestaan verschillende mogelijkheden. Kies, afhankelijk van het reisdoel en omstandigheden, voor de draagzak of het rugzitje, de wandelwagen of buggy, de fiets (eventueel met fietskar) of de auto. Over op pad gaan met de auto hebben we een aparte pagina gemaakt.

Draagzak of rugzitje
fiets1Het dragen van een baby in een ergonomische drager (in spreidpositie) is gunstig voor de ontwikkeling van het heupgewricht. Het is daarbij van belang dat de beentjes gespreid zijn en de knietjes zich hoger bevinden dan de heupen. Op het ledendeel van de website komt meer informatie te staan over het dragen van je kindje, met onder andere een artikel dat in Heupge(w)richt 62 stond en een overzicht van welke dragers en draagdoekknopen kunnen worden gebruikt voor een kindje in een spreidbroek.

Ook een draagconsult bij een draagconsulente die ervaring heeft met kinderen in een spreidbroek is een mogelijkheid. Gegevens van een consulente bij jou in de buurt en meer informatie over het dragen van je kindje vind je op de website van de Vereniging van Draagdoekconsulenten.

Zit je kind in een gipsbroek dan is het van belang om aan de orthopeed te vragen of het op deze manier mag worden gedragen.

Als je lid bent van de VAH kun je een van onze Ergobaby draagzakken huren. Meer informatie daarover vind je op hier.

Wandelwagens
Hoe vervoer je je kind in een wandelwagen? Voor het vervoeren van je kindje met een spreidmiddel in een wandelwagen of buggy bestaan verschillende mogelijkheden. Op het speciale ledendeel van onze site staat welke wandelwagens geschikt zijn voor het vervoeren van een kindje in een spreidbroek.

Fiets
Met een spreidbeugel of Pavlik-bandage kan een kind in een 'ouderwets' fietszitje (met open zijkant) aan het stuur. Eventueel kun je eerst de beugel in het zitje plaatsen, dan je kind erin zetten en vervolgens de spreidbroek sluiten. Doe je kind wel altijd een tuigje om, omdat het gemakkelijk voorover kan vallen.

Met een dr. Visserspreidbeugel kan een kind in een Bobike-fietszitje. Er zijn ook autostoeltjes die achterop de fiets kunnen worden geplaatst. Laat je kind hierin echter niet te lang zitten, omdat het halfliggend de schokkende bewegingen minder goed kan opvangen.

Let vooral ook op de veiligheid. Door het gewicht aan de achterzijde van de fiets is deze minder stabiel en kan deze sneller omvallen. Een fietskar achter de fiets of een bakfiets is dan een beter alternatief. Fietskarren als de Burley Solo, Winther Dolphin en de Kidcar Comfort hebben een verstelbare rugleuning waardoor je nog wat meer mogelijkheden hebt om een goede houding voor je kindje te vinden.

 

Contact | Colofon 
Copyright © 2013-2019 Vereniging Afwijkende Heupontwikkeling. Alle rechten voorbehouden.