Vereniging Afwijkende Heupontwikkeling, heupdysplasie, heupluxatie, kinderen, volwassenen

Home Contact Facebookgroepen Aanmelden voor de VAH-nieuwsbrief Voor de leden

allesoverheupafwijkingenblauw hulpenondersteuninggrijs overdevereniginggrijs

babysenkleutersblauw tienersenvolwassenenblauw

Spreidmiddelen

Er zijn verschillende spreidmiddelen op de markt. Afhankelijk van de leeftijd en de ernst van de afwijking zal de arts kiezen voor een spreidmiddel waarbij de beentjes enigszins kunnen blijven bewegen of voor een zogenaamde starre spreider. Soms wordt ervoor gekozen om twee spreidmiddelen te combineren. Wil je weten waarom de arts voor een bepaald middel kiest, vraag hem of haar hier dan naar.

In het verleden werd de behandeling bij heel jonge kinderen gestart met breed luieren of een zachte spreider zoals het Frejka-kussen, de Ideaalspreider en de Becker-spreider. Uit onderzoek is echter gebleken dat deze onvoldoende effect hebben en daarom worden deze methoden niet langer meer gebruikt.

Het spreidmiddel moet dag en nacht, dat wil zeggen 23 uur per dag, worden gedragen. Dit betekent dat het spreidmiddel alleen af mag bij het in bad doen en tijdens het verschonen. Tenzij de arts andere instructies heeft gegeven.

Vaak moet een kind even wennen aan het spreidmiddel, maar de meeste kinderen passen zich snel aan de nieuwe houding aan. Het huilgedrag zal na ongeveer drie dagen weer een normaal patroon aannemen. Het dragen van een spreidmiddel hoort pijnloos te zijn. Als je vermoedt dat je kind wel pijn heeft, neem dan contact op met de orthopeed.

De spreiding van de beentjes in de spreider mag niet geforceerd gebeuren, want hierdoor kunnen doorbloedingsstoornissen in de heupkop ontstaan! Sommige artsen adviseren om de start van de spreidbehandeling in enkele dagen op te bouwen. Overleg dit met je behandelend arts.

Tweede leven voor overbodig geworden spreidmiddelen
Is je kindje uitbehandeld en wil je de gebruikte spreidbeugel weg doen? In onze Facebookgroep voor ouders/verzorgers worden regelmatig oproepen geplaatst voor een reserve-exemplaar. Je mag hem daar altijd aanbieden. 

 

Contact | Colofon 
Copyright © 2013-2019 Vereniging Afwijkende Heupontwikkeling. Alle rechten voorbehouden.