Vereniging Afwijkende Heupontwikkeling, heupdysplasie, heupluxatie, kinderen, volwassenen

Home Contact Facebookgroepen Aanmelden voor de VAH-nieuwsbrief Voor de leden

allesoverheupafwijkingenblauw hulpenondersteuninggrijs overdevereniginggrijs

babysenkleutersblauw tienersenvolwassenenblauw

Ontwikkeling

Ook met gespreide beentjes kun je kindje leren zitten, omdraaien, kruipen, staan en lopen, want het neurologisch proces tot het gaan lopen, gaat tijdens de spreidperiode gewoon door.

spreidmid2Vaak wordt alleen de volgorde van de ontwikkeling gewijzigd en als er al enige achterstand in de ontwikkeling optreedt, dan wordt deze snel weer ingehaald zodra het spreidmiddel overdag enige tijd af mag. Vaak duurt het wel wat langer voordat de beentjes, die zo lang gespreid zijn geweest, weer helemaal gestrekt kunnen worden.

Na de spreidbehandeling is de rompbalans vaak verminderd omdat een kind in een spreidmiddel zonder inspanning stabiel zit. Bij 80% van de kinderen gaat dit vanzelf weer over. Zes weken na de spreidperiode zal het bewegingspatroon al sterk zijn verbeterd.

Om de rompbalans te stimuleren kun je schootspelletjes doen (dat kan trouwens ook tijdens de behandeling), bv. 'paardje rijden', 'op een grote paddenstoel' of speelgoed laten pakken vanaf een hand waar het kind rechtop zittend net niet bij kan.

Laat een kind in een spreidbeugel omrollen door een kussen onder de romp te leggen of door het te laten balanceren over een grote (skippy)bal.

Contact | Colofon 
Copyright © 2013-2019 Vereniging Afwijkende Heupontwikkeling. Alle rechten voorbehouden.