Vereniging Afwijkende Heupontwikkeling, heupdysplasie, heupluxatie, kinderen, volwassenen

Home Contact Facebookgroepen Aanmelden voor de VAH-nieuwsbrief Voor de leden

allesoverheupafwijkingenblauw hulpenondersteuninggrijs overdevereniginggrijs

babysenkleutersblauw tienersenvolwassenenblauw

Erfelijkheid

Aangeboren heupdysplasie is een erfelijke aandoening. Dat betekent dat deze aandoening via erfelijk materiaal doorgegeven kan worden aan het nageslacht. Hoe groot die kans is, valt echter moeilijk te voorspellen, want aangeboren heupdysplasie (en -luxatie) zijn zogenaamde multifactoriële aandoeningen, die worden veroorzaakt door een ingewikkeld samenspel van verschillende (= multi) factoren, zowel genetische als factoren van buitenaf.

Als bij jou een aangeboren heupafwijking is vastgesteld en je hebt (jonge) kinderen, dan kan het zinvol zijn om hen (nogmaals) door middel van röntgenonderzoek te laten controleren. Als je later nog kinderen krijgt, is het van belang dat zij na de geboorte extra nauwkeurig worden onderzocht door middel van een echografisch of röntgenonderzoek. Hiermee kan een eventuele afwijking vroegtijdig worden opgespoord en kan de behandeling op tijd beginnen.

Op deze jonge leeftijd is de behandeling van heupdysplasie wezenlijk anders. Deze bestaat met name uit het spreiden van de beentjes door middel van een spreidmiddel. Klik hier om naar de pagina over de behandeling van heupdysplasie bij baby's en kleuters te gaan. Voor meer informatie over erfelijkheid kun je kijken op deze site over erfelijkheid.

Contact | Colofon 
Copyright © 2013-2019 Vereniging Afwijkende Heupontwikkeling. Alle rechten voorbehouden.