Vereniging Afwijkende Heupontwikkeling, heupdysplasie, heupluxatie, kinderen, volwassenen

Home Contact Facebookgroepen Aanmelden voor de VAH-nieuwsbrief Voor de leden

allesoverheupafwijkingenblauw hulpenondersteuninggrijs overdevereniginggrijs

babysenkleutersblauw tienersenvolwassenenblauw

Klachten

Klachten heupdysplasie
In sommige gevallen wordt heupdysplasie dus niet op babyleeftijd ontdekt. De kans bestaat dan dat er op tiener- of jongvolwassen leeftijd alsnog klachten ontstaan. Heupdysplasie kan leiden tot een grote vari√ęteit aan klachten. Soms blijft het bij een moeilijk te omschrijven soort vermoeidheid in het heupgebied, maar meestal treden er ook pijnklachten op, bijvoorbeeld in de vorm van een zeurende of stekende pijn in de lies- of bilstreek. Ook pijn in het bovenbeen, de knie en de onderrug kan worden veroorzaakt door heupdysplasie. Meestal treedt de pijn op tijdens lopen en staan en soms ook in een zittende houding. Toch kan het bij een lichte dysplasie geruime tijd duren voordat er pijnklachten optreden en soms blijven ze gewoon weg!

Meestal wordt de heup geleidelijk aan minder beweeglijk. Het buigen van de heup en het kruisen en spreiden van de benen wordt moeilijker, waardoor dagelijkse activiteiten zoals het aantrekken van kousen en schoenen, het halen van de trein en het beoefenen van een sport steeds moeizamer gaan. Zeker als hierbij ook nog veel pijnklachten optreden, is het wel duidelijk dat heupdysplasie het hebben van een 'normaal leven' behoorlijk kan belemmeren. Daar komt bij dat niet-behandelde heupdysplasie kan leiden tot vroegtijdige slijtage (artrose) van de heup.

Klachten impingement
Vaak is er sprake van pijn in de lies. Dit kan een zeurende pijn zijn, maar bij bepaalde bewegingen kan er ook een stekende, scherpe pijn optreden. Met rust kan de pijn wel tijdelijk afnemen, maar zolang de botwoekering nog aanwezig is, zal de pijn altijd weer terug komen.

Klachten labrumletsel
Ook bij labrumletsel is er vaak sprake van pijn in de lies. Daarnaast kan het voelen alsof de heup 'knakt' en kan het zijn dat de heup soms blokkeert. Met name bewegingen waarbij de heup wordt gebogen kunnen pijnlijk zijn. Met rust kunnen de klachten overgaan, maar als er sprake is van letsel aan het labrum (bijvoorbeeld een scheur), dan is de kans groot dat de klachten weer terugkomen.

 

Contact | Colofon 
Copyright © 2013-2019 Vereniging Afwijkende Heupontwikkeling. Alle rechten voorbehouden.