Vereniging Afwijkende Heupontwikkeling, heupdysplasie, heupluxatie, kinderen, volwassenen

Home Contact Facebookgroepen Aanmelden voor de VAH-nieuwsbrief Voor de leden

allesoverheupafwijkingenblauw hulpenondersteuninggrijs overdevereniginggrijs

babysenkleutersblauw tienersenvolwassenenblauw

Risicofactoren

Tot de risicogroep behoren:

  • kinderen bij wie in de familie heupdysplasie of vroege heupslijtage voorkomt (t/m de tweede graad, geen neefjes en nichtjes);
  • kinderen die tijdens de zwangerschap in stuitligging hebben gelegen;
  • kinderen met andere aangeboren afwijkingen, zoals klompvoetjes, torticollis (scheefhals) of spina bifida (open ruggetje).

pavlikNaast de aangeboren risicofactoren spelen ook andere factoren een rol. Tegenwoordig is het inbakeren van baby's (vooral huilbaby's) weer in zwang. Het inwikkelen van een baby in doeken is al eeuwen oud. Door het (strak) inwikkelen worden prikkels vanuit de omgeving afgeremd en onrustige kinderen zouden hierop goed reageren.

Bij de meeste kinderen kan dit (mits onder begeleiding) geen kwaad, maar het inbakeren van kinderen uit de risicogroep moet zeer sterk worden afgeraden. Niet alle inbakermaterialen en -methodes geven de benen voldoende ruimte. Als de beentjes worden gestrekt, vermindert het contact tussen heupkop en heupkom, waardoor de heupkom onvoldoende wordt gestimuleerd om zich goed te vormen. Zo kan dus ook na de geboorte nog heupdysplasie ontstaan. Met name gedurende de eerste drie maanden loopt het heupgewricht extra risico doordat het dan nog grotendeels uit kraakbeen bestaat en de kans op vervorming heel groot is.

Heeft je kind een heupafwijking of is een van de genoemde risicofactoren aan de orde en overweeg je het in te bakeren? Overleg dan altijd met de behandelend orthopeed of de consultatiebureauarts en kijk voor meer informatie over veilig inbakeren op deze site.

Contact | Colofon 
Copyright © 2013-2019 Vereniging Afwijkende Heupontwikkeling. Alle rechten voorbehouden.