Vereniging Afwijkende Heupontwikkeling, heupdysplasie, heupluxatie, kinderen, volwassenen

Home Contact Facebookgroepen Aanmelden voor de VAH-nieuwsbrief Voor de leden

allesoverheupafwijkingenblauw hulpenondersteuninggrijs overdevereniginggrijs

babysenkleutersblauw tienersenvolwassenenblauw

Oorzaak en diagnose

De oorzaak van het ontstaan van heupdysplasie is niet duidelijk. Wel is bekend dat de afwijking niet overal op aarde evenveel voorkomt. Zo is heupdysplasie in Azië en Afrika zeer zeldzaam, maar komt het relatief vaker voor in de noordelijke delen van Europa. Zeker is dat bij het ontstaan van heupdysplasie erfelijke en familiaire invloeden een rol spelen. De aandoening komt meer voor bij meisjes dan bij jongens (80% respectievelijk 20%) en het gaat twee maal zo vaak om de linkerheup dan om de rechter.

Rond de elfde week van de zwangerschap is het heupgewricht van een ongeboren baby al volledig aangelegd. Vanaf dit moment zal het heupkommetje vanuit het centrum en langs de randen in grootte toenemen. Ook het heupkopje groeit vanuit het centrum. Vanaf dat moment kan het gewrichtje al instabiel worden doordat het heupkopje bijvoorbeeld uit de kom wordt gedrukt vanwege een liggingsafwijking van het kind in de baarmoeder.

Heupdysplasie komt vijf maal zo vaak voor na een stuitligging. Soms komt een heupafwijking voor in combinatie met andere aangeboren afwijkingen, zoals spina bifida (open ruggetje), klompvoetjes of torticollis (scheefhals).

Contact | Colofon 
Copyright © 2013-2019 Vereniging Afwijkende Heupontwikkeling. Alle rechten voorbehouden.