vah zorg voor beweging 2015Sinds 2013 komt de Nederlandse Orthopaedische Vereniging (NOV) elk jaar met het magazine Zorg voor Beweging; een magazine waarin de patiënt wordt geïnformeerd over ontwikkelingen binnen de orthopedie en uitleg krijgt over allerhande procedures.

In Heupge(w)richt 71 hebben we op een rijtje gezet welke artikelen in Zorg voor Beweging 2015 interessant zijn voor heuppatiënten, inclusief een artikel over de behandeling als teamwerk waar de VAH aan heeft meegewerkt. Maar hoe zit het met de eerder verschenen magazines? Hieronder een overzicht van heupgerelateerde onderwerpen in de editie van 2013.

In Zorg voor Beweging 2013 staan verschillende artikelen over prothesiologie. Zo wordt op bladzijde 12 en 13 kort uitgelegd wat de invloed van kunstgewrichten op het dagelijks leven kan zijn en hoe de toekomst op dit gebied eruit ziet. Op bladzijdes 28 en 29 lees je hoe de steel van een heupprothese wordt gemaakt. Op bladzijde 38 lees je over de ontwikkeling van het botcement dat onder andere wordt gebruikt bij het plaatsen van gecementeerde (heup)protheses.

Op bladzijde 52 en 53 wordt verteld over het onderzoek naar het herstellen van kraakbeen dat in het UMC Utrecht wordt gedaan. Inmiddels heeft men een aantal methoden ontwikkeld waarmee geringe beschadigingen van het kraakbeen mogelijk kunnen worden hersteld. In de toekomst zal dit wellicht helpen voorkomen dat er een prothese moet worden geplaatst.

Op bladzijde 18 tot en met 21 wordt aandacht besteed aan het belang van bewegen. Minder bewegen is een van de eerste gevolgen van gewrichtsklachten terwijl het voor je gezondheid juist van groot belang is om te blijven bewegen. Een orthopedische ingreep kan hierbij helpen. Om die reden heeft de NOV als motto 'Orthopedie houdt Nederland in beweging'.

Op bladzijde 32 en 33 wordt aandacht besteed aan het fit zijn voor een orthopedische ingreep. Hoewel het artikel zich met name richt op de operaties waarbij een kunstheup of kunstknie wordt geplaatst, kan het ook voor andere operaties worden gebruikt. Want voor elke operatie geldt: hoe fitter je de operatiekamer ingaat, hoe beter de revalidatie verloopt.

Op bladzijde 24 tot en met 27 loop je een dagje mee op de afdeling orthopedie van het Rijnstate ziekenhuis in Arnhem. Hier komt onder andere kort een kijkoperatie van de heup aan de orde.

Op bladzijde 54 en 55 wordt het belang van patiëntenverenigingen aangegeven aan de hand van vier belangrijke pijlers. Ben je nog geen lid van de VAH? Hier lees je wat het lidmaatschap inhoudt, wat wij voor je kunnen betekenen en wat je ervoor terug krijgt.

In 1980 ontwikkelde professor dr. J.D. Visser de dr. Visser-spreidbeugel. Op bladzijde 60 en 61 vertelt hij over de behandeling van dysplastische heupontwikkeling (heupdypsplasie heupluxatie) en de merkbare verschillen qua resultaat van de huidige behandelmethoden ten opzichte van die van enkele decennia geleden.

Zorg voor Beweging 2013 is hier digitaal te lezen. Benieuwd wat er in de editie van 2014 voor heupgerelateerde onderwerpen stonden? Volg ons op Facebook en/of Twitter om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws.

Dit bericht is geschreven door Renske Pereboom.