In april werd duidelijk dat het kabinet plannen heeft om artikel 13 van de Zorgverzekeringswet aan te passen. Dit artikel regelt de mogelijkheid om zelf te kiezen naar welke zorgverlener je gaat, ook als je een naturapolis hebt.

Na wekenlang actievoeren door artsen en andere betrokkenen werd op dinsdag 24 juni 2014 in de Tweede Kamer gestemd over dit wetsvoorstel. Met steun van de oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP werd het voorstel aangenomen. Als ook de Eerste Kamer akkoord gaat met deze wijziging komt er vanaf 2016 nog een polisvorm: de budgetpolis.

Deze polis zal goedkoper zijn dan de bestaande naturapolis en restitutiepolis*, maar ook de vrijheid voor het kiezen van een behandelaar beperken. Voor zorg in de eerstelijn (onder andere huisarts, tandarts, apotheek en fysiotherapeut) blijft de mogelijkheid bestaan om zelf te kiezen naar wie je gaat.

Voor tweedelijnszorg (o.a. specialistische ziekenhuiszorg en de geestelijke gezondheidszorg) echter wordt de keuze beperkt en mag je alleen nog naar zorgverleners waar jouw zorgverzekeraar een contract mee heeft. Besluit je om toch naar een niet-gecontracteerde zorgverlener te gaan, dan moet je het volledige bedrag zelf betalen.

Regelmatig vragen mensen bij de VAH om advies naar welke arts ze het beste kunnen gaan voor de behandeling van heupafwijkingen. Hoewel het nu al zo kan zijn dat iemand met een naturapolis niet overal heen mag, zal de verzekering toch het grootste deel van de kosten betalen. Mocht de Eerste Kamer ook instemmen met het wetsvoorstel, dan zal dit veranderen.

De Consumentenbond heeft een actiepagina opgezet waar niet alleen uitgebreid wordt uitgelegd wat er nu gaat gebeuren, maar waar je ook de laatste berichten over deze plannen kunt lezen. Uiteraard houden we je hier op de website en in ons blad Heupge(w)richt ook op de hoogte van de ontwikkelingen op dit gebied.

* Meer informatie over de verschillen tussen de naturapolis en restitutiepolis lees je in dit artikel: Petitie vrije artsenkeuze

Dit bericht is geschreven door Renske Pereboom.