Op 1 januari 2006 ging de nieuwe Zorgverzekeringswet in. Deze wet maakte een einde aan het onderscheid tussen verzekerd zijn via een ziekenfonds of een particuliere zorgverzekering. Nu willen de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) opnieuw iets veranderen. Als hun plan wordt doorgezet, vervalt de vrije keus bij een naturapolis.

In 2006 kwam er een basisverzekering die voor iedereen verplicht is en verschillende aanvullende verzekeringen waar je vrijwillig voor kunt kiezen. Deze nieuwe Zorgverzekeringswet regelt de vergoeding van de volgende zaken: geneeskundige zorg, mondzorg, farmaceutische zorg, hulpmiddelenzorg, verpleging, verzorging, verblijf in verband met geneeskundige zorg en vervoer in verband met het ontvangen van zorg.

De nieuwe zorgverzekering kent drie vormen: de naturapolis, de restitutiepolis en een combinatie van deze twee vormen. Zorgverzekeraars sluiten contracten af met zorgverleners. De contracten regelen wat de zorgverlener betaald krijgt voor het leveren van zorg.

Heb je een restitutiepolis dan mag je zelf kiezen naar welke zorgverlener je gaat, ongeacht of deze een contract heeft met jouw zorgverzekeraar. Wel kan het dan zo zijn dat je de rekening eerst moet voorschieten, maar in veel gevallen zijn er afspraken tussen zorgverlener en zorgverzekeraar en kan de rekening toch rechtstreeks worden ingediend. Over het algemeen is een restitutiepolis duurder dan een naturapolis.

Bij de naturapolis mag je alleen naar zorgverleners die een contract hebben met jouw zorgverzekeraar. Wil je toch naar een andere zorgverlener dan moet je hier voorafgaand aan de behandeling toestemming voor vragen aan je verzekeraar. Geeft deze vervolgens toestemming, dan krijg je minimaal tachtig procent van het 'marktconforme tarief' vergoed.

Dat je, ook met een naturapolis, zelf mag kiezen naar welke zorgverlener je gaat, is geregeld in artikel 13 van de Zorgverzekeringswet. Dit artikel willen de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) gaan schrappen. Dat betekent dat je als je een naturapolis hebt alleen nog naar zorgverleners mag die een contract met jouw zorgverzekeraar hebben. Daarmee vervalt de mogelijkheid om zelf te kiezen door wie je je laat behandelen als je een naturapolis hebt.

Bij de behandeling van heupafwijkingen is het van groot belang dat de behandeling wordt gedaan door een ervaren en gespecialiseerde arts. Niet in elk ziekenhuis is een arts werkzaam die deze ervaring heeft en daarom is het belangrijk dat je, ook als je een naturapolis hebt, zelf mag kiezen wie jouw behandelaar wordt. Alleen op die manier heb je de meeste kans om op de juiste wijze te worden behandeld.

Omdat de meerderheid van de Nederlanders een naturapolis heeft, is de VvAA, een vereniging voor zorgprofessionals, een petitie gestart in een poging de Tweede Kamerleden te bewegen om tegen dit wetsvoorstel te stemmen. Ook is er een Facebookpagina die kan worden geliked en gedeeld met vrienden.

Wil jij ook zelf de regie in de hand hebben en bepalen naar welke zorgverlener je gaat? Teken dan de petitie en like de Facebookpagina. Behalve de vrije artsenkeuze is ook het zelf kiezen van andere zorgverleners (bijvoorbeeld fysiotherapeut) in gevaar als deze wetswijziging doorgaat. Daarom is er inmiddels nog een petitie gestart.

Dit bericht is geschreven door Renske Pereboom.