Baby in draagdoekSteeds meer ouders ontdekken het dragen van hun kind in een draagdoek of ergonomische draagzak en genieten zo van de voordelen van dragen. Daarbij kan gebruik worden gemaakt van verschillende soorten draagdoek en knopen en van allerlei draagzakken.

Helaas bieden niet alle producten in die laatste categorie een ergonomische houding voor ouder en kind. Bij het kiezen van een draagzak is het erg belangrijk om te letten op de houding waarin je kindje in de drager zit. Sommige dragers hebben een verhard rugpand waardoor de rug van het kind hol wordt terwijl de natuurlijke houding juist voor een lichte bolling van de rug zorgt.

Ook bieden ze niet allemaal ondersteuning van knieholte tot knieholte. Dit is belangrijk omdat het ervoor zorgt dat het kind in de M-houding / kikkerhouding zit. Deze houding, met de knietjes gespreid en hoger dan de heupen, is de natuurlijke houding die baby's aannemen als je ze optilt en wordt ook gebruikt bij de behandeling van heupdysplasie en heupluxatie. Bij dragers met minder ondersteuningen hangt een kind meer in de draagzak dan dat het er comfortabel in wordt gedragen.

Voor het comfort van de dragende ouder is het van belang dat het kind dicht tegen het lichaam en op de juiste hoogte wordt gedragen. Een handig hulpje daarbij is dat je kindje dusdanig hoog in de drager moet zitten dat je makkelijk een kus op het hoofd kunt geven als jij je hoofd een beetje buigt. Als jij voorover buigt, mag het contact tussen jouw bovenlijf en het lichaam van je kindje niet minder worden.

Dragen van jonge kinderenHet bestuur van de VAH adviseert ouders om zich goed te informeren voor ze een draagproduct aanschaffen. Goedkope actieproducten lijken aantrekkelijk, maar voldoen vaak niet aan de hierboven genoemde criteria. Kom je er zelf niet uit dan kun je altijd advies vragen aan een draagconsulent van de Vereniging van Draagdoekconsulenten. Naast het leren knopen van een draagdoek kunnen zij je ook adviseren bij het kiezen van een draagzak. Heeft je kindje een heupafwijking of heb je zelf lichamelijke klachten die het dragen misschien wat moeilijker maken? Een deel van de consulenten heeft hier extra opleidingen voor gevolgd. Informeer voor het maken van een afspraak bij de consulent van je keuze of hij/zij dat ook heeft gedaan.

De belangrijkste aandachtspunten voor het kiezen van een draagzak zijn:

  • Een soepel rugpand
  • Steun van knieholte tot knieholte
  • Bij jonge baby's niet te ver spreiden
  • Knieën hoger dan de billen (M-houding / kikkerhouding)
  • Goed aan te spannen om ouder en kind heen
  • Voldoende neksteun voor jonge en slapende kinderen.

Foto van baby in draagdoek: ikdraag.nl
Foto van baby in draagzak (Tula): 
© Vereniging Afwijkende Heupontwikkeling.

Dit artikel is geschreven door Renske Pereboom, namens en in overleg met het bestuur van de VAH, in overleg met draagconsulente Wendy Haisma van ikdraag.nl en de kinderorthopeden van de Medische Adviesraad van de VAH.