Veel jongeren en jongvolwassenen vinden het leuk om uit te gaan en festivals te bezoeken. Vooral in de zomertijd zijn er talloze leuke festivals om uit te kiezen. In de zon met een drankje luisteren naar verschillende artiesten klinkt letterlijk en figuurlijk als muziek in de oren. Maar hoe gaat dat als je chronische pijn hebt?
Voor de meeste mensen is het vanzelfsprekend dat je naar een festival kan gaan zonder pijnklachten. Maar wanneer je een heupafwijking en of chronische pijn hebt is dit niet meer zo vanzelfsprekend. Er zijn namelijk heel veel dingen waar je rekening mee moet houden waar mensen zonder chronische pijn misschien helemaal niet over na hoeven te denken. Ik zal wat ervaringen delen en tips geven waar je hopelijk wat aan hebt bij je volgende festival!
Als jongvolwassene van in de 20 ben ik al heel wat keren uitgegaan en heb ik al een aantal festivals bezocht. Als vrienden vragen ga je mee hiernaartoe dan zeg ik eerst volmondig ja. Want uitgaan met vrienden is toch altijd leuk! Daarna ga ik twijfelen, kan ik dit wel met mijn chronische pijn? Moet ik wel de hele dag mee gaan of moet ik eerder naar huis gaan? Als ik dan net een extra drankje drink hou ik het dan langer vol? Allemaal vragen waar ik mee zit wanneer ik een dagje festival ga plannen.
Reizen
Een festival vindt helaas meestal niet plaats in je achtertuin, dus moet je er op de een of andere manier naartoe reizen. Als je van plan bent iets te gaan drinken met vrienden dan kan je natuurlijk het openbaar vervoer of soms zelf de fiets pakken, maar dit brengt wel met zich mee dat je veel aan het bewegen bent en dus al mogelijk met extra pijn aan komt op het festival. Sommige mensen kunnen een auto pakken, alleen dan kan je geen alcohol drinken. Niet dat dit nodig is natuurlijk, maar het is wel een keuze die je moet maken. Persoonlijk probeer ik altijd te regelen dat iemand in mijn omgeving mij kan brengen en/of ophalen. Als dit niet lukt neem ik het openbaar vervoer, waarbij het belangrijk is om te vragen of je mag zitten wanneer het druk is. Dit kan soms lastig zijn om te doen, maar het kan er wel voor zorgen dat jouw dag beter verloopt, daarnaast ben je niet verplicht om aan mensen in het openbaar vervoer uit te leggen waarom je wilt zitten.
Rust pakken
Als je dan eenmaal op een festival bent, sta, loop en dans je eigenlijk de hele dag. Vrijwel altijd zijn er meer dan genoeg plekken waar je even kan gaan zitten om uit te rusten. Maar uit ervaring weet ik dat dit niet altijd even makkelijk is om te doen, want als je met vrienden weg bent die de hele dag kunnen staan kan het lastig zijn om op tijd je grenzen aan te geven. Je wilt immers ook gewoon de hele dag met vol enthousiasme meedoen. Als jongvolwassene met ervaring kan ik het niet vaak genoeg zeggen, neem genoeg rust en ga op tijd even zitten. Jijzelf en je vrienden hebben er niks aan als je het niet meer leuk hebt omdat de pijn de overhand neemt. Ik probeer rust nemen altijd te combineren met iets praktisch, als ik naar de wc moet gaan ga ik daarna even ergens rustig zitten. Of wanneer het tijd is om iets te eten doe ik dit niet staand maar zoek ik een plekje uit waar ik de tijd kan nemen om bij te komen. Zo kan je ervoor zorgen dat de rustmomenten niet voelen als een hele onderneming, maar meer als kleine pauzes door de dag heen.
Slapen
Niet elk festival hoeft meerdere dagen te duren, toch zijn er ook een boel festivals waar je op een camping overnacht. In dat geval moet je ook een tent en slaapspullen meenemen. Soms kan je ergens in de buurt in een hotel overnachten maar vaak ook niet. Persoonlijk ben ik nog nooit naar een tweedaags of langer festival gegaan. Maar wij kregen van een van jullie de tip om een goed luchtbedje mee te nemen zodat je niet met je heupen op de grond hoeft te liggen. Daarnaast kan het fijn zijn om van tevoren te regelen dat jouw tent dicht bij het festivalterrein staat, zodat je minder ver hoeft te lopen.
Praktische dingen
Er zijn ook nog een aantal dingen die je praktisch moet of kan regelen om je festivalbezoek beter te laten verlopen. Als je pijnstilling slikt kan je deze moeilijk missen op een festivaldag. Zorg er dan ook voor dat je bij zwaardere pijnstilling op tijd regelt dat je een doktersverklaring hebt. Je mag op een festival de maximale dosis van wat je nodig hebt per dag meenemen. Kijk ook goed of je de pijnstillers mag combineren met alcohol of niet, maar als je het al langer gebruikt zal je vaak ook wel zelf kunnen aanvoelen wat wel en niet werkt. Dan is er nog de keuze van wat je aan gaat doen. Het is leuk om mooie kleren te dragen maar houd er ook rekening mee dat je kleding comfortabel zit. Wandelschoenen kunnen bijvoorbeeld heel veel pijn besparen.
Grenzen accepteren
Een onderdeel van grenzen accepteren is van jezelf accepteren dat je misschien een hulpmiddel nodig hebt. Ik heb vaak zat mensen op een festival gezien met krukken, een brace, medische tape of een rolstoel. Niemand kijkt hier gek van op, en het kan jou juist heel goed helpen. Vrijwel elk festival heeft kluisjes of een afleverpunt waar je een hulpmiddel kan achterlaten, zo hoef je er niet de hele dag gebruik van te maken maar kun je het wel inzetten als het toch nodig is. Je kan altijd van tevoren contact opnemen met de organisatie om te checken of er een dergelijk afleverpunt op het terrein is.
Dan is er nog het eerder naar huis gaan, iets wat heel lastig kan zijn als je gewoon de hele dag wil blijven. Het voelt misschien wel zo, maar er is geen schaamte in op tijd aangeven dat het niet meer lukt. Je kan het beter een halve dag heel leuk hebben dan een hele dag doorgaan zonder plezier. Zelf heb ik wel eens de neiging gehad om meer te gaan drinken op een festival zodat ik het langer kan volhouden, meer alcohol betekent namelijk op dat moment minder pijn en dus de hele dag door dansen. Dit werkt op de dag zelf misschien, maar de dag erna is de pijn alleen maar vervelender omdat je niet op tijd naar je lichaam hebt geluisterd.
Daarnaast is te veel alcohol drinken überhaupt niet goed voor je lichaam en vaak ook niet voor je mentale gezondheid. Het werkt in mijn ervaring beter om alvast met jezelf af te spreken dat je eerder naar huis gaat, alle uurtjes die dan extra lukken zijn een overwinning in plaats van een verlies wanneer je uit gaat van een volle dag.
Tot slot
Heel veel dingen dus om rekening mee te houden wanneer je naar een festival gaat met pijnklachten, deze klachten hoeven alleen echt niet te betekenen dat je het niet leuk kan hebben. Plan je reis goed in, luister naar je lichaam en pak op tijd rust voor jezelf. Dit zijn naar mijn mening de belangrijkste dingen om aan te denken bij je volgende festival. De meeste festivals hebben trouwens ook nog een website met extra informatie en contactgegevens. Zijn er dus meer dingen die je wilt weten of die je van tevoren moet regelen dan is het altijd slim om zulke websites op tijd te bekijken.
Mijn laatste tip is om minstens de dag voor en na een festival vrij te houden als dit kan, zo zorg je ervoor dat je er goed opgeladen heen kan gaan en de dag(en) erna weer goed bij kan komen. En vergeet natuurlijk ook niet te genieten!
Dit artikel is geschreven door Alice Rasker en eerder verschenen in Heupge(w)richt 107.