Logo VAH

Nieuws

autorijdenEerder plaatsten we een bericht over het halen van je rijbewijs als je een heupafwijking hebt. De conclusie was dat je met een heupafwijking in de meeste gevallen dus best kan autorijden. Maar wat nou als je zonder al te veel problemen je rijbewijs hebt gehaald, maar je heup wordt slechter?

Neem je verantwoordelijkheid

Merk je dat je benen trager reageren, dat het wisselen tussen de pedalen niet meer zo goed gaat of dat het om wat voor andere reden dan ook eigenlijk niet meer veilig is om achter het stuur te kruipen? Doe het dan niet, hoe frustrerend dat ook is. Het is tenslotte niet alleen je eigen leven waar je mee te maken hebt.

Een verandering in je gezondheid melden bij het CBR

Wanneer er iets verandert aan je gezondheid dan kun je dit melden bij het CBR. Dit doe je door, net als voor het examen, een gezondheidsverklaring in te dienen. Twijfel je of je dit moet doen? Overleg het dan met je behandelend arts. Er geldt geen wettelijke meldplicht in Nederland, maar als er wel iets gebeurt onderweg sta je voor de verzekering absoluut sterker als je rijgeschikt bent verklaard door het CBR.

Na het invullen van de gezondheidsverklaring krijg je van het CBR bericht over het verdere verloop. Dat kan bijvoorbeeld een verwijzing naar een arts zijn, of een uitnodiging voor een rijtest.

Ongeschikt, wat nu?

Wanneer de uitslag aangeeft dat je, op dat moment, ongeschikt bent om met de auto deel te nemen aan het verkeer wil dat niet zeggen dat dit definitief is. Verbetert de situatie weer, dan kun je altijd een nieuwe gezondheidsverklaring indienen en opnieuw de procedure doorlopen.

Is er geen zicht op verbetering, dan kan een brommobiel of bromfiets een optie zijn. Hiervoor gelden geen wettelijke medische eisen, dus deze mag je besturen zonder gezondheidsverklaring. Ook hiervoor geldt natuurlijk: neem je verantwoordelijkheid en kruip niet achter het stuur als dat niet veilig is. Overleg bij twijfel met de arts.

Aangepaste auto

Het kan ook zo zijn dat het niet verantwoord is om in een standaardauto te rijden, maar dat dit met wat aanpassingen wel zou kunnen. Bijvoorbeeld door in een automaat te rijden, zodat je niet hoeft te wisselen tussen de pedalen, of zelfs een auto met handbediening in plaats van pedalen. Je wordt niet zomaar uit het verkeer gehaald, er wordt altijd gekeken naar wat er wél mogelijk is.

En ook daarvoor geldt: niets is definitief. Je mag er altijd voor kiezen om een nieuwe beoordeling aan te vragen.

Dit artikel is geschreven door Jenniek van Benthem en eerder verschenen in Heupge(w)richt 108.