Vereniging Afwijkende Heupontwikkeling, heupdysplasie, heupluxatie, kinderen, volwassenen

Home Contact Facebookgroepen Aanmelden voor de VAH-nieuwsbrief Voor de leden

allesoverheupafwijkingenblauw hulpenondersteuninggrijs overdevereniginggrijs

babysenkleutersblauw tienersenvolwassenenblauw

Tractie

De behandeling van heupluxatie bestaat - net als bij heupdysplasie - in de eerste plaats uit het in spreidstand houden van de beentjes met behulp van een spreidmiddel, meestal de Pavlik-bandage. Als dit onvoldoende resultaat heeft, is een tractiebehandeling noodzakelijk. Deze behandeling vindt meestal plaats in het ziekenhuis.

tractieHet kind ligt hierbij op bed, met de beentjes in de lucht. Aan de beentjes worden gewichtjes bevestigd, waardoor de verkorte spieren van het heupgewricht voorzichtig worden opgerekt. Hierna volgt een periode waarbij de beentjes elke dag iets verder worden gespreid.

Deze tractiebehandeling duurt over het algemeen één tot zes weken, afhankelijk van de ernst van de afwijking. De behandeling is in principe niet pijnlijk. Als blijkt dat het kind toch pijn heeft, moet de instelling van de gewichten worden gecontroleerd en indien nodig gecorrigeerd.

tractie3De orthopeed controleert het resultaat van de tractiebehandeling aan de hand van een contraströntgenfoto (arthrogram). Hiervoor is een lichte narcose noodzakelijk.

Nomi is geboren met dubbelzijdige luxatie en omdat het niet lukte om met spreidmiddelen de heupjes goed in de kom te krijgen, moest ze een tijdje in tractie. Gelukkig kon ze nog prima lachen en plezier hebben terwijl ze daar lag, zoals onderstaand filmpje laat zien: 

Contact | Colofon 
Copyright © 2013-2019 Vereniging Afwijkende Heupontwikkeling. Alle rechten voorbehouden.