Vereniging Afwijkende Heupontwikkeling, heupdysplasie, heupluxatie, kinderen, volwassenen

Home Contact Facebookgroepen Aanmelden voor de VAH-nieuwsbrief Voor de leden

allesoverheupafwijkingenblauw hulpenondersteuninggrijs overdevereniginggrijs

babysenkleutersblauw tienersenvolwassenenblauw

Operatie

Voor baby's zijn er twee ingrepen die gedaan kunnen worden als de tractiebehandeling niet het gewenste resultaat heeft gehad of als er weefsel tussen de heupkop en de kom zit. Afhankelijk van de situatie kan dit een adductoren- en psoastenotomie zijn of een open repositie.

Als tussen het tweede en vierde jaar, met uitloop naar zes jaar, nog steeds sprake is van een dysplasie is het noodzakelijk om de overdekking van de heupkop door de heupkom operatief te verbeteren door middel van een bekken- of Salterosteotomie of met een Pembertonosteotomie.

Als het nodig is om de stand van de heupkop te veranderen doet men dat met behulp van een femurosteotomie. Deze operaties worden meestal gedaan tussen het tweede en vierde jaar,

Opname in een ziekenhuis is een ingrijpende ervaring voor een kind. Dat geldt voor kinderen van alle leeftijden, ook voor baby's. Zelfs kinderen die thuis tamelijk rustig en meegaand zijn, gedragen zich in een ziekenhuis vaak heel anders. Dit kan verschillende oorzaken hebben: kinderen zijn bang voor pijn, worden angstig door de vreemde omgeving of zijn van streek omdat zij van hun ouders worden gescheiden.

Hieronder staan enkele suggesties om het verblijf van je kind in het ziekenhuis minder ingrijpend te maken.

  • Het is goed om bij je kind te blijven in het ziekenhuis. Blijven slapen (rooming-in) is in de meeste ziekenhuizen mogelijk.
  • Een peuter of kleuter heeft er baat bij als je van tevoren vertelt wat er gaat gebeuren. Deze voorbereiding maakt je aanwezigheid tijdens het ziekenhuisverblijf niet overbodig. Als je bij je kind blijft, dan kun je het stap voor stap begeleiden. Hiervoor kun je ook het boekje Tessa in het ziekenhuis gebruiken.
  • Wanneer je kind onder narcose wordt gebracht of ontwaakt uit de narcose is het goed dat je daarbij aanwezig bent. Dit vermindert de angst bij je kind. Informeer van tevoren of het mogelijk is om bij je kind te blijven.
  • Je kunt je kind zoveel mogelijk zelf verzorgen, eventueel onder toezicht van de verpleegkundige. Je kind voelt zich veiliger en bovendien kan een kind vaak eerder naar huis als blijkt dat je de zorg alleen aankunt.
  • Stel je kind gerust als het - eenmaal thuis - 's nachts wakker wordt en wees niet bang om het wat te verwennen. Veel kinderen hebben de eerste weken na een ziekenhuisopname slaapproblemen. Deze lossen zich na verloop van tijd meestal vanzelf op.

Voor meer informatie over opname van je kind in een ziekenhuis kun je contact opnemen met het landelijk bureau van de Stichting Kind en Ziekenhuis

Contact | Colofon 
Copyright © 2013-2019 Vereniging Afwijkende Heupontwikkeling. Alle rechten voorbehouden.