Vereniging Afwijkende Heupontwikkeling, heupdysplasie, heupluxatie, kinderen, volwassenen

Home Contact Facebookgroepen Aanmelden voor de VAH-nieuwsbrief Voor de leden

allesoverheupafwijkingenblauw hulpenondersteuninggrijs overdevereniginggrijs

babysenkleutersblauw tienersenvolwassenenblauw

Nabehandeling

Na de behandeling van de luxatie is er meestal nog sprake van heupdysplasie. Deze resterende afwijking wordt in de meeste gevallen behandeld met een spreidmiddel.

Fysiotherapie
Na de behandeling van een heupluxatie met een gipsbroek en/of spreidmiddel is fysiotherapie niet altijd noodzakelijk. Gewoon lekker bewegen in het eigen tempo van het kind is over het algemeen voldoende om alle vaardigheden (weer) op te bouwen.

Wanneer je kind echter na deze periode passief blijft in het bewegen, angstig is om te bewegen of evenwichtsproblemen heeft, kan een behandeling door een (kinder)fysiotherapeut vruchten afwerpen. Deze kan door middel van bepaalde tests kijken of er sprake is van een motorische achterstand of dat het kind angst heeft gekregen om te bewegen. Door tips en oefeningen kan het kind worden gestimuleerd om weer te gaan bewegen en wanneer er sprake is van een motorische achterstand kan dit door de fysiotherapeut worden behandeld.

Op de website van de Nederlandse Vereniging voor Kinderfysiotherapie kun je een kinderfysiotherapeut bij jou in de buurt zoeken. 

Controle
Wanneer de dysplasie is hersteld en de behandeling beëindigd, wordt meestal na een half jaar een eerste controle gedaan. Als het kind eenmaal goed loopt volgt een tweede controle, meestal rond de leeftijd van twee jaar.

Was er ook sprake van een luxatie dan zal de orthopeed het kind regelmatig, met grote tussenpozen, blijven controleren tot het is uitgegroeid (zestien tot achttien jaar). Er is een kleine kans dat tijdens de groei opnieuw heupdysplasie ontstaat. Het is daarom van belang om bij pijnklachten of bijvoorbeeld een toenemende bewegingsbeperking bij de orthopeed aan de bel te trekken.

Contact | Colofon 
Copyright © 2013-2019 Vereniging Afwijkende Heupontwikkeling. Alle rechten voorbehouden.