Vereniging Afwijkende Heupontwikkeling, heupdysplasie, heupluxatie, kinderen, volwassenen

Home Contact Facebookgroepen Aanmelden voor de VAH-nieuwsbrief Voor de leden

allesoverheupafwijkingenblauw hulpenondersteuninggrijs overdevereniginggrijs

babysenkleutersblauw tienersenvolwassenenblauw

Verschonen

Om te voorkomen dat het gips nat en vies wordt door urine, kun je speciale inlegluiers gebruiken (TENA of Depend). Deze inleggers worden helaas niet door de ziektekostenverzekering vergoed. De inleggers zijn verkrijgbaar in grotere verpakkingen bij de apotheek, maar de kleinere verpakkingen bij Kruidvat of Trekpleister zijn teruggerekend per inlegger goedkoper. De luiermaat is afhankelijk van de grootte en leeftijd van je kind en de afmeting van de opening in het gips. Bij kleine kinderen worden ook vaak mini-Pampers gebruikt.

Over de inlegluier komt een gewone luier, een maatje groter dan normaal, om de inlegluier op zijn plaats te houden. De zijkanten worden meestal naar binnen gevouwen, onder het gips. Heel soms lukt het ook nog om de luier op normale wijze te sluiten, zoals hieronder te zien is.

 verzor3 verzor4

Bij peuters die nog niet zindelijk zijn, is het moeilijk om het gips droog en schoon te houden omdat ze veel grotere hoeveelheden plassen dan baby's. Het beste kun je je kind om de drie uur verschonen. Om het gips goed droog te houden kun je het beste de inlegluier goed tussen de anti-lekrandjes van een ultradunne luier leggen. De dunne luier kan soms onder het gips door worden getrokken en op het gips worden vastgeplakt, zodat hij niet verschuift.

Bij kinderen waarbij de gipsbroek tot de borst loopt, is dit niet mogelijk. Om het gips te beschermen tegen viezigheid wordt vaak plakvilt gebruikt. Dit heeft echter wel als nadeel dat het slecht te verwijderen is als het vies is. Inlegkruisjes zijn daarvoor ook goed te gebruiken en hebben als voordeel dat ze verwisseld kunnen worden. Leg een inlegkruisje half op de rand van het gips en vouw de andere helft om het gips heen.

Op de billen, de onderrug en de stuit kunnen drukplekken ontstaan. Dit voorkom je door de huid met een uitgeknepen washand en koud water te wassen, het liefst zonder zeep. Daarna kun je de huid goed insmeren met babyzalf. Ook is het goed om je kind afwisselend op de buik en de rug te leggen.

Wordt het gips ondanks alles toch een keer vies dan kun je Nilodor-druppels bij de apotheek of drogist kopen. Een of twee druppels met een wattenstaafje op de gipsrand aanbrengen, verdrijft de stank.

Tip: vilt beschermt de randen van het gips ook tegen viezigheid. Het is handig om wat reservevilt te hebben. Vraag er meteen in het ziekenhuis naar. Het is ook bij sommige apotheken verkrijgbaar.

Contact | Colofon 
Copyright © 2013-2019 Vereniging Afwijkende Heupontwikkeling. Alle rechten voorbehouden.