Vereniging Afwijkende Heupontwikkeling, heupdysplasie, heupluxatie, kinderen, volwassenen

Home Contact Facebookgroepen Aanmelden voor de VAH-nieuwsbrief Voor de leden

allesoverheupafwijkingenblauw hulpenondersteuninggrijs overdevereniginggrijs

babysenkleutersblauw tienersenvolwassenenblauw

Autorijden

Autorijden na een operatieve ingreep is pas weer mogelijk als je de volledige controle hebt over het geopereerde been. Meestal is dat na zo'n drie maanden weer het geval. Zolang er sprake is van een duidelijke functiebeperking, ben je niet verzekerd voor schade bij aanrijdingen. Toestemming van je orthopeed verandert hier niets aan! Pas als je je been weer net zo goed kunt gebruiken als voor de operatie kun je veilig en verantwoord de weg op.

Blijf je na de operatie een beperking houden? Vul dan samen met je arts een 'Eigen verklaring' van het CBR in en stuur deze op. Als je een of meer vragen met 'ja' hebt beantwoord, bestaat de kans dat men aanvullend onderzoek wil doen zoals bijvoorbeeld een rijtest. Hierbij wordt gekeken of je snel genoeg kunt reageren in noodgevallen en of je voldoende kracht hebt in je benen. Als al het onderzoek gedaan is, krijg je per brief van het CBR te horen of je rijgeschikt bent.

In de brochures 'Met een handicap veilig achter het stuur' en 'Eigen verklaring en het vervolg' lees je meer informatie over het autorijden met een handicap of beperking.

Uitleg over het onderwerp rijgeschiktheid vind je hier op de website van het CBR. We raden je aan al deze informatie goed te lezen! Onder 'Twijfel aan rijgeschiktheid' vind je een overzicht van de stappen die nodig (kunnen) zijn om veilig deel te kunnen nemen aan het verkeer.

Weet je niet goed wanneer je ja of nee moet antwoorden op een vraag van de Eigen verklaring? Kijk dan hier voor meer uitleg bij de vragen.

Op Veilig achter het stuur vind je informatie over autorijden na narcose en medicijnen in het verkeer

Voor het laatst herzien: juni 2017

Contact | Colofon 
Copyright © 2013-2019 Vereniging Afwijkende Heupontwikkeling. Alle rechten voorbehouden.