Vereniging Afwijkende Heupontwikkeling, heupdysplasie, heupluxatie, kinderen, volwassenen

Home Contact Facebookgroepen Aanmelden voor de VAH-nieuwsbrief Voor de leden

allesoverheupafwijkingenblauw hulpenondersteuninggrijs overdevereniginggrijs

babysenkleutersblauw tienersenvolwassenenblauw

Alles over heupafwijkingen

Het heupgewricht
Om beter te kunnen begrijpen wat er aan de hand is bij een heupafwijking, is het handig om eerst in te gaan op de plaats van de heupen in het lichaam. De heupen maken samen met het heiligbeen en het schaambeen deel uit van de bekkengordel. Dit deel van het lichaam wordt het zwaarste belast; het ondersteunt het lichaam bij het rechtop houden van het bovenlijf en bij de bewegingen ervan.

heupgewricht2Het heupgewricht vormt de verbinding tussen de bekkengordel en de benen en bestaat uit de heupkom (acetabulum) die verwerkt is in het bekken (pelvis) en de heupkop aan de bovenzijde van het dijbeen (femur). Het heupgewricht is een kogelgewricht, waardoor de kop van het dijbeen kan draaien in de kom.

Bij een normaal heupgewricht passen de heupkom en heupkop goed in elkaar. De kom is diep genoeg om de kop te omvatten en voldoende steun te geven en de kop kan soepel ronddraaien in de kom.

Bij heupdysplasie (wat letterlijk 'slecht gevormde heup' betekent) wordt de heupkop onvoldoende overdekt door de heupkom. De kop zit meestal wel op de juiste plaats in de kom, maar de kom (en soms ook de kop) is onvoldoende ontwikkeld, waardoor het heupgewricht niet goed werkt. Bij ernstige gevallen staat de heupkop daarbij zelfs bijna of helemaal uit de kom. Dit wordt heupluxatie genoemd.

De medische benaming van heupdysplasie is jarenlang 'congenital dysplasia of the hip (CDH)' of 'congenitale (= aangeboren) heupdysplasie' geweest. Deze benaming geeft echter geen goed beeld van het verloop van het ontstaan van heupafwijkingen. Daarom spreekt men nu van 'developmental dysplasia of the hip (DDH)' of 'dysplastische heupontwikkeling'. Deze benaming omvat zowel heupdysplasie als heupluxatie en wordt gezien als een ontwikkelingsstoornis van het heupgewricht.

Heupdysplasie is een betrekkelijk veel voorkomende afwijking die voorkomt bij circa 20 op de 1.000 pasgeborenen. Bij 1 op de 1.000 pasgeborenen is ook sprake van heupluxatie.

Heupdysplasie kan ertoe leiden dat een kind moeite krijgt met lopen en staan. Bij (jong)volwassenen kan het leiden tot vroegtijdige slijtage van de heup. Een tijdige behandeling kan dit voorkomen. In ernstige gevallen van heupdysplasie, waarbij ook sprake is van ontwrichting van de heup (heupluxatie) zal eerst de luxatie moeten worden verholpen voordat de dysplasie kan worden behandeld.

Contact | Colofon 
Copyright © 2013-2019 Vereniging Afwijkende Heupontwikkeling. Alle rechten voorbehouden.