Wat is protrusio acetabuli?

Protrusio acetabuli of de ziekte van Otto is een zeldzame afwijking van de heupkom. Daar waar die bij heupdysplasie te ondiep is, is deze bij protrusio acetabuli juist te diep en stulpt hij uit in het kleine bekken. Er zijn twee types, namelijk primaire en secundaire protrusio acetabuli.

Primaire protrusio acetabuli
Primaire protrusio acetabuli wordt geassocieerd met artrose. Meestal gaat het om vrouwen van middelbare leeftijd en ook familiaire aanleg kan een rol spelen, maar een echt duidelijke oorzaak is niet te noemen.

Secundaire protrusio acetabuli
Van secundaire protrusio acetabuli is sprake als bijvoorbeeld de kom van een heupprothese door het bekken dringt of het bot van het bekken door een andere reden verzwakt is.

Welke klachten geeft protrusio acetabuli?

Niet iedereen met protrusio acetabuli heeft er last van. Een van de vroegste tekenen is echter een (toenemende) bewegingsbeperking van de heup die uiteindelijk kan leiden tot het aanlopen van de femurhals tegen de rand van de kom. Daarnaast kan het ook pijn in de heup veroorzaken.

Hoe wordt protrusio acetabuli behandeld?

Hoewel het afhankelijk is van de ernst van de afwijking en de klachten die iemand heeft, kan een heupprothese verlichting van de klachten geven.