Behalve dat de heupkop en heupkom niet goed in elkaar passen, zoals bij heupdysplasie, kan het ook zijn dat er sprake is van het aanlopen van de hals van de heupkop tegen de rand van de heupkom. Dit zogenaamde heupimpingementsyndroom of femoroacetabulair impingement (FAI) is nog een relatief nieuw begrip in de medische wereld (medio 2002), maar het wordt steeds duidelijker dat het een behoorlijk beperkende afwijking kan zijn.

Er zijn drie vormen van dit syndroom, die zich onderscheiden door de plek waar de afwijking zich bevindt. Als er sprake is van extra botvorming aan de voor- of bovenzijde van de femurhals/heupkop noemt men dit de 'Cam-deformiteit'. Groeit er te veel bot aan de rand van de heupkom dan is er sprake van de 'Pincer-deformiteit'. De derde vorm is een combinatie van de eerste twee, waarbij er dus zowel aan de kant van de heupkop als aan de kant van de heupkom sprake is van te veel bot.

Vaak is er sprake van pijn in de lies. Dit kan een zeurende pijn zijn, maar bij bepaalde bewegingen kan er ook een stekende, scherpe pijn optreden. Met rust kan de pijn wel tijdelijk afnemen, maar zolang de botwoekering nog aanwezig is, zal de pijn altijd weer terug komen.

Binnenkort vind je op deze pagina antwoord op onderstaande vragen:

Volgt binnenkort.

Volgt binnenkort.

Volgt binnenkort.

Volgt binnenkort.

Volgt binnenkort.

Volgt binnenkort.