De Vereniging Afwijkende Heupontwikkeling (VAH) is grotendeels afhankelijk van vrijwilligers, onder andere voor het bestuur. De administratieve werkzaamheden worden sinds 2010 gedaan door het Facilitair Bureau Patiëntenorganisaties Nederland (FBPN). Ook hebben we sinds een aantal jaren een betaalde vormgever en webmaster

Daarnaast is al sinds de oprichting van de vereniging een aantal artsen lid van onze Medische Adviesraad (MAR). Zij helpen ons bij het beantwoorden van medische vragen en bij het up-to-date houden van onze kennis. Ook zijn we aangesloten bij koepelorganisaties.

Bestuur

Het bestuur van de VAH bestaat volledig uit vrijwilligers en wordt ondersteund door medewerkers van FBPN.

  • Voorzitter - Renske Pereboom
  • Secretaris - Laurette de Haan-Pasman
  • Penningmeester - Huib Hezemans
  • Algemeen bestuurslid - Merel van Veen-Wagensveld
  • Algemeen bestuurslid - Nick Pegtol
  • Algemeen bestuurslid - Tanya Jacobs

bestuur 2024

Van links naar rechts: Tanya Jacobs, Laurette de Haan-Pasman, Renske Pereboom, Merel van Veen-Wagensveld, Huib Hezemans, Nick Pegtol.

Vaste bureaumedewerker FBPN

Jeanette Rosendal-Prins

CRM-/ communicatiemedewerker FBPN

Irene Buzzoni

Medische Adviesraad (MAR)

  • Drs. J.H.J.M. Bessems: drs. Bessems werkt als orthopedisch chirurg in het Erasmus MC en Sophia Kinderziekenhuis te Rotterdam waar hij zich bezighoudt met kinderorthopedie en kindertraumatologie. Daarnaast is hij bezig met promotie-onderzoek naar vormafwijkingen die voorspellend kunnen zijn voor een afwijkende ontwikkeling van de (kinder)heup, zoals de ziekte van Perthes.
  • Dr. G.T. Ensing: dr. Ensing werkt als orthopedisch chirurg in het WZA in Assen met als belangrijkste aandachtsgebied patiënten (adolescenten en volwassenen) met heupklachten op basis van ontwikkelingsdysplasie (DDH) en retroversie. De meest frequente operatieve ingreep hierbij is de peri-acetabulaire osteostomie (PAO), ook wel Ganz-osteotomie. Andere aandachtsgebieden zijn heupprothesiologie, heupfracturen en ontwikkeling van 3D planning- en operatietechnieken (onder andere in samenwerking met 3D Lab UMCG).
  • Drs. S.P.L. Jansen: drs. Jansen werkt als orthopedisch chirurg bij de Eisenhower Kliniek in Den Haag. Hij is gespecialiseerd in de arthroscopie van de heup. Daarnaast houdt hij zich bezig met algemene orthopedie, sporttraumatologie en bijzondere heuppathologie. Ook doet hij wetenschappelijk onderzoek naar de klinische resultaten van de behandeling van heupimpingement met een heupscopie.
  • Dr. W. Rijnen: dr. Rijnen werkt als orthopedisch chirurg in het Radboud UMC in Nijmegen waar hij zich in het Expertcentrum voor Heupprothesiologie bezighoudt met het plaatsen van heupprotheses bij jonge patiënten, het uitvoeren van complexe revisies van heupprotheses en de behandeling van geïnfecteerde heupprotheses. Daarnaast houdt hij zich bezig met traumatologie.
  • Drs. S. de Vos-Jakobs: drs. De Vos werkt als kinderorthopedisch chirurg in het Erasmus MC en Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam waar zij zich bezighoudt met onder andere heupafwijkingen bij kinderen, van babyleeftijd tot jongvolwassene. Voor haar promotie-onderzoek kijkt ze naar de normale en afwijkende heupontwikkeling van kinderen tot 12 jaar met behulp van gegevens uit het Generation R onderzoek in Rotterdam. Ook is ze betrokken bij onderzoek naar de beste behandeling van baby’s met milde heupdysplasie.
  • Dr. M.A. Witlox: dr. Witlox werkt als orthopedisch chirurg in het Maastricht UMC+ waar zij zich bezighoudt met kinderorthopedie en voet- en enkelorthopedie. Daarnaast is ze bestuurslid van de Werkgroep Kinderorthopaedie van de Nederlandse Orthopaedische Vereniging.

Redactie Heupge(w)richt

Huib Hezemans
Redactieadres: Postbus 1143, 3860BC  Nijkerk
Telefoon: 033-2471464
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Kijk voor meer informatie over ons blad bij Heupge(w)richt.

Website

Deze website is ontwikkeld door de Webcompagnons.
Frits Jongbloets en Joris Lange: bouw en onderhoud van het technisch en inhoudelijk raamwerk.
Annemiek Stoel: vormgeving en inkleuring van dit raamwerk.

De VAH verzorgt zelf de inhoudelijke webredactie.

Huisstijl, logo en publicaties

Ontwerp en opmaak door Daniëlle Schipper van BuroDaan.

Administratieve ondersteuning

Sinds 1 januari 2010 maken we gebruik van de diensten van het Facilitair Bureau Patiëntenorganisaties Nederland (FBPN). Zij verzorgen onder meer de ledenadministratie, de verzending van brochures en de coördinatie rondom de te verhuren producten. Ook zijn zij het eerste aanspreekpunt voor mensen die telefonisch of per e-mail contact opnemen met de VAH.

Overige samenwerking

De VAH zoekt samen met andere organisaties op kleine en grote schaal voortdurend naar manieren om mensen met een afwijkende heupontwikkeling nog beter te ondersteunen.

Voor meer beleidsmatige kwesties op grotere schaal kan de VAH steunen op grotere (koepel)organisaties, zoals Ieder(in). Dit is een samenvoeging van de Chronisch zieken en Gehandicapten Raad (CG-Raad) en het Platform VG. Samen vertegenwoordigen zij meer dan twee miljoen mensen met een beperking of chronische ziekte. Ieder(in) streeft naar een samenleving waarin iedereen tot zijn recht komt.

Ook is de VAH lid van de Patiëntenfederatie Nederland, voorheen de Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF). Deze organisatie zet zich in voor alle mensen die zorg nodig hebben, nu en in de toekomst. Ook geeft de Patiëntenfederatie patiënten een stem in de spreekkamer, in de politiek, bij de zorgverzekeraar en in het nieuws. De Patiëntenfederatie vertegenwoordigt ruim 200 patiëntenorganisaties.

Samenwerken op dit niveau gaat bijvoorbeeld om zaken als de beschikbaarheid van adequaat collectief openbaar vervoer voor mensen met een beperking en de ontwikkelingen binnen het Nederlandse zorgstelsel. Via deze organisaties blijven wij op de hoogte van wat er speelt en kunnen wij inbreng leveren op beleidsterreinen die voor onze doelgroepen van belang zijn.

Daarnaast ontvangt de VAH jaarlijks een subsidie van het Fonds Patiënten- en Gehandicaptenorganisaties (Fonds PGO). Het Fonds PGO is onderdeel van de Rijksoverheid en valt onder het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Vertrouwenspersoon

Ben je lid en/of vrijwilliger van de VAH en is er in je contact met de vereniging iets gebeurd waar je je niet prettig bij voelt? Kun je dat niet bespreken met de betrokkene(n) en/of via de klachtenregeling van de VAH (zie onderaan de pagina)? Dan kun je terecht bij de vertrouwenspersoon van FBPN. Zijn contactgegevens zie je hieronder als je bent ingelogd op de website.

Deze informatie is alleen zichtbaar als je bent ingelogd.
Log in om de gegevens te bekijken.